Cover van boek El negro en ik
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
De Bezige Bij | 2014 | 254 pagina's
ISBN: 9789023489313
Dit boek staat in de lijst Racisme

El negro en ik

Stel je voor: je bezoekt een museum in Spanje en plots sta je oog in oog met een opgezette Afrikaan, El Negro. Het overkwam Frank Westerman toen hij 19 was. Sindsdien laat El Negro hem niet meer los. Hij wil weten wie El Negro was.

Frank Westerman stapt in de voetsporen van El Negro en volgt de wegen die de man meer dan honderd jaar geleden aflegde: van Parijs, naar Barcelona, naar de Pyreneeën. Daar heeft deze opgezette mens (stel je voor!) tot 1996 tentoongesteld gestaan. Hoewel, is dat echt zo verderfelijk? Frank Westerman doet je met zijn fascinerende, frisse én confronterende boek nadenken over Europa, racisme en identiteit.

El Negro en ik won in 2005 de Gouden Uil Literatuurprijs, en stond op de shortlist van veel andere grote prijzen.

Lees een stukje

Daar stond hij: de opgezette neger van Banyoles. Speer in de rechterhand, schild in de linker. Alert en licht gekromd, de schouders opgetrokken. Halfnaakt, met alleen een raffiatooi en een harig, oranjegekleurd lendendoekje. Zijn huid was onmenselijk zwart. Ik wist niet dat er zulke zwarte mensen bestonden, zo klein en iel ook. El Negro bleek een volwassen man, vel over been, die amper tot je elleboog reikte. Op zijn voetstuk zat een plaatje geschroefd: BOSJESMAN UIT DE KALAHARI.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren