Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Conserve | 2013 | 292 pagina's
ISBN: 9789054290483
Dit boek staat in de lijst Op tijdreis

Hoe duur was de suiker?

Suriname 1765-1779. Elza en Sarith zijn twee dochters uit een Joodse plantersfamilie. Ze groeien op in pracht en praal en met een aantal slavinnen ter beschikking. Na een zorgeloze kindertijd trouwt Elza met Rutger terwijl de mooie Sarith flirt en fuift. Sarith probeert de man van haar zus te verleiden, eerst met succes, maar later wordt ze afgewezen. Dan slaan bij haar de stoppen door. Ondertussen op de plantages worden de slaven onderdrukt en mishandeld. De strijd voor hun vrijheid wordt duur betaald.

Ooit was de Nederlandse kolonie Suriname een onrechtvaardige slavenmaatschappij waar voor suiker duur werd betaald: met mensenlevens. Dit boek neemt je mee naar de periode waarin slaven zich verenigen en strijd leveren tegen de onderdrukking en het onrecht. De slavengeschiedenis staat in fel contrast met het luxueuze leven van de plantagefamilies.

Lees een stukje

‘Vandaag wil ik het verhaal horen van Mini-mini.’ zei Julius. ‘Het verhaal van jou, Mini-mini, over het kind dat je had gekregen, over zijn vader, en wie jouw man was.’ Met haar zachte stem vertelde Mini-mini het verhaal van haar en Hendrik, zijn belofte om te sparen en haar vrij te kopen, hoe hij haar had afgewezen, een andere, een vrije had verkozen boven haar, en het kind, dat niet had mogen leven. Zuchtend besloot ze, dat ze dom was geweest om te geloven dat een vrije man een slavin zou nemen; ze was een slavin, niet goed genoeg voor een vrije. Toen ze dat zei en Julius de tranen zag in die mooie donkere ogen, kon hij zich niet langer beheersen.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren