Cover van boek Hart der duisternis
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Veen | 2015 | 157 pagina's
ISBN: 9789020414608

Hart der duisternis

Marlow reist door de jungle van Belgisch Congo op zoek naar een zekere Kurtz, die voor een handelsmaatschappij werkt. Hoe meer Marlow Kurtz nadert, hoe meer hij het echte gezicht van de kolonisatie ziet.

Dit boek verkent de duistere kanten van de kolonisatie, maar meer nog de duistere kantjes van de mensheid zelf. Het verscheen voor het eerst in 1902, maar is in al die jaren amper verouderd. Indrukwekkend!

Coppola baseerde zich op dit verhaal voor zijn oorlogsfilm der oorlogsfilms Apocalypse now.

Lees een stukje

Maar de wildernis had hem al snel doorzien en op een gruwelijke manier wraak genomen voor de groteske inbreuk die hij op haar gepleegd had. Ik denk dat ze hem dingen over hemzelf had toegefluisterd die hij nog niet wist, dingen waarvan hij geen idee had gehad voordat hij zich aan deze immense verlatenheid had overgegeven...

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5
Lynn Van Campenhout
15/11/2016
0

Het is een verhaal waarin een goede structuur zit, spannend en zeer aangrijpend. Als je meer wilt te weten komen over de kolonisatie van Congo of je bent erin geïnteresseerd, dan moet je dit boek zeker gelezen hebben! Mijn beeld hierover is alleszins veel duidelijker geworden doordat ik dit boek gelezen heb. Alleen één minpuntje: er worden vaak moeilijke woorden en een moeilijke zinsbouw gebruikt waardoor sommige stukken in het boek onduidelijk worden. Mensen die zwakker zijn in het Nederlands zullen hier waarschijnlijk wel wat moeite mee hebben. Ikzelf heb sommige zinnen twee tot drie keer opnieuw moeten lezen voor ik het begreep. Maar los hiervan blijft het wel een geweldig boek!

seppe
08/11/2015
0

Het boek: Hart der duisternis is een zeer interessant, vlot lezend boek. Door gebruik te maken van een ik-verteller laat je je meeslepen in het verhaal over de kolonisatie in Afrika. Het is net alsof Marlow, die een verhaal tegen zijn mannen aan het vertellen is tegen de lezer praat. Daardoor kan je de situaties goed voorstellen. Merlow is een rond karakter, we weten vaak wat hij denkt en dat maakt het zo meeslepend.
Het boek gaat vooral over ontdekkingsreizen en de kolonisatie in Afrika. De auteur laat de werkelijkheid zien van de kolonisaties. Soms zijn er wel wat onduidelijkheden en snap ik niet goed waarom Kurtz sommige dingen zegt. Ook de denkwijze van Kurtz en Marlow is heel ongewoon voor in die tijd, wat dan ook weer een interessante wending geeft aan het verhaal. Het nawoord (vanaf pg 138) geeft wel heel wat verduidelijking en vind ik bij dit boek zeer noodzakelijk.
Wat ik wel spijtig vond is dat het lang duurt tegen er iets gebeurt, je leest wel alle verhalen en hoe Marlow er is gekomen maar toch ontbreekt de spanning in het begin wat vind ik. Wat de auteur wel goed doet is Marlow voor moeilijke keuzes te laten staan. Hij kan kiezen voor voor de arbeiders immoreel te behandelen zoals de rest of ze als mensen te behandelen. Het is wel duidelijk dat hij niet akkoord gaat met de manier waarom ze hun behandelen.

Estelle Van de Walle
15/03/2014
0

In Hart der Duisternis van Joseph Conrad worden verschillende thema's besproken. Onder andere de kolonisering van Afrika, racisme en de dood komen aan bod.

In het begin van het verhaal zit het hoofdpersonage: Marlow, een zeeman, op een boot en verteld hij aan zijn medepassagiers een verhaal over een eerdere reis naar Afrika.

Hij vertelt hen dat hij al vroeg met het idee speelde om Afrika te ontdekken. Zijn droom wordt werkelijkheid als een familielid hem aan een baan als kolonist helpt. Hij moet eerst allerlei proeven afleggen en die doorstaat hij met glans. Zijn taak was eenvoudig, hij zou van handelspost naar handelspost moeten varen om zo mensen en goederen naar daar te brengen.

Maar niet alles loopt als verwacht. Als Marlow aankomt op zijn vertrekpunt, blijkt zijn vaartuig niet in orde en heeft hij maanden nodig om het te herstellen. Als hij dan eindelijk kan vertrekken, blijkt het gevaarlijk varen te zijn want de gebieden zijn dicht begroeit en het water ligt vol met boomstammen.

Tijdens zijn verschillende stoppen in de handelsposten hoort hij verschillende keren de naar Kurtz vallen. Kurtz blijkt een eigenzinnig man te zijn en hoe meer Marlow over hem hoort praten, hoe sneller hij hem wil ontmoeten.
Tegen de tijd dat Marlow Kurtz eindelijk kan ontmoeten blijkt hij doodziek te zijn. De bemanning van het schip besluit hem aan boord te nemen en hem zo snel mogelijk het land uit te brengen maar dat is tevergeefs, slechts enkele dagen na zijn eerste ontmoeting met Kurtz zien Marlow de man sterven.

Daarop gaat hij terug naar huis met alle documenten die hij gekregen heeft van Kurtz. Hij gaat op zoek naar de verloofde van Kurtz en samen beslissen ze dat alle ontdekkingen die Kurtz gedaan heeft niet in handen van de overheid mogen vallen.

Het boek is geschreven in een ik - vertelperspectief. Doordat Marlow het hele verhaal verteld aan zijn medereizigers en hen vaak aanspreekt om zijn woorden kracht te geven, lijkt het alsof Marlow tegen de lezer aan het praten is. Ook het feit dat er veel details beschreven worden zorgt ervoor dat de lezen het verhaal zich heel erg levendig kan voorstellen.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren