Cover van boek Gered door een meisje
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Boekerij | 2012 | 204 pagina's
ISBN: 9789022556955

Gered door een meisje

Als Jewel Valentine op een avond Sacha van de verdrinkingsdood redt, ontstaat tussen hen een voorzichtige toenadering. Maar zowel Sacha als Jewel dragen hun verleden met zich mee. Sacha is terminaal ziek en heeft het moeilijk met het verlies van zijn moeder en de nieuwe relatie van zijn vader. Jewel houdt zichzelf verantwoordelijk voor de dood van haar broertje. Kan een liefde tussen deze twee jongeren bestaan, ondanks alle problemen?

Met veel inlevingsvermogen portretteert de auteur Jewel en Sacha als levensechte tieners, met hun eigen onzekerheden en verlangens. Zonder al te makkelijke pasklare antwoorden te bieden, stelt Bowe kritische vragen over eenzaamheid, vriendschap, liefde en de dood. De auteur zelf was nog maar zestien jaar toen ze dit boek schreef, maar het lijkt alsof ze zelf al veel meer levenservaring heeft. Een echte aanrader voor iedereen die houdt van een spannende psychologische roman.

Lees een stukje

Ik slikte. 'Ik wilde er een einde aan maken.' 'Het was niet mijn bedoeling om je plan te saboteren,' zei ze. We spraken zacht, en hoewel het buiten pijpenstelen regende, konden we elkaar goed verstaan. Maar ik hoorde geen andere mensen. Ik stelde me voor dat we de enige mensen op aarde waren, en die gedachte was waarschijnlijk een stuk plezieriger dan ze had moeten zijn. 'Ik ben blij dat je het hebt gedaan.' Ze vroeg: 'Maar waarom verdrinken? Waarom geen pillen of jezelf verhangen of je polsen doorsnijden?'

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.325175
Rielke
01/03/2018
0

Ik vond het een zeer mooi boek. Het is een heel mooi verhaal over 2 jongeren. Ik heb dit boek graag gelezen.

schrijfster
28/02/2017
0

Dit is echt een mega mooi boek! In twee dagen uitgelezen!

Tiemen Laurent
22/05/2016
0

Redden én gered worden.

Voor ik Gered door een meisje van Steph Bowe ging lezen wist ik dat dit een goed boek was door de kjv (Kinderen en Jeugd Jury). Het boek behaalde een hoge score vorig schooljaar.

Jewel Valentine en Sacha Thomas ontmoeten elkaar op een plaats waar ze elkaar eigenlijk niet willen ontmoeten. Sacha ligt namelijk bewusteloos in een vijver en Jewel besluit het water in te springen om hem te redden. Vanaf dat moment begint een verhaal dat allebei hun levens zal veranderen. Niet eerder hebben de twee zich zo verbonden gevoeld met iemand anders. Maar het lot is hen niet gunstig gezind. Sacha heeft leukemie en zijn lichaam heeft het opgegeven. En Jewel heeft ook problemen genoeg: ze had namelijk een erg goede reden om die vijver in te springen en Sacha te redden. Haar broer was in die vijver aan zijn einde gekomen. Maar waarom hadden de twee elkaar niet eerder kunnen ontmoeten? Eerder dan nu, nu het al bijna te laat is?

Steph Bowe was een actieve blogger toen ze op vroege leeftijd al ontdekt werd door een uitgeverij. Ze debuteerde met het boek Gered door een meisje. Steph Bowe groeide op in de buurt van Melbourne. Haar debuut werd vertaald in verschillende talen.

Gered door een meisje is een meeslepend verhaal voor 16-17-jarigen. Het is geschreven in een meervoudig perspectief waarbij de gedachten van twee verschillende personages met elk hun eigen problemen worden uitgeschreven. Dit meervoudig perspectief is een pluspunt, je weet altijd wat ze tegen elkaar willen zeggen maar niet kunnen zeggen.

Een negatief puntje aan dit verhaal is dat er een onverwachts open einde is. Ik vind een open einde wel aangenaam, maar dit was te open. Ik heb nog nooit een boek gelezen dat dit heeft. Maar dat is maar één minpunt van de zovele pluspunten.

Dit boek verdient een 7/10, omwille van het meervoudig perspectief.

Gered door een meisje is een echte aanrader voor mensen die van romantiek en drama houden in eenzelfde verhaal.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren