Cover van boek Feitenkennis: 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Spectrum | 2019 | 343 pagina's
ISBN: 9789000351220
Dit boek staat in de lijst Hartverwarmende boeken

Feitenkennis: 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt

Hans Rosling was een wetenschapper die merkte dat de mensen die hij ontmoette eigenlijk altijd een verdraaid wereldbeeld hadden. De toekomst ziet er eigenlijk veel minder slecht uit dan we denken, maar als mens denk je automatisch aan de worst-case-scenario's. Hij onderzocht hoe dat kwam en presenteert in dit boek de 10 instincten die we als mens hebben waardoor we alles negatiever inzien.

Niet alleen is dit boek heel informatief, het leest ook erg vlot en je komt heel interessante dingen te weten over je eigen manier van denken. Bovendien heeft dit boek een hoopvolle boodschap.

Lees een stukje

Stel, ik besluit naar de dierentuin te gaan om mijn vragen uit te testen op de chimpansees daar. Stel, ik neem een grote berg bananen mee, die allemaal zijn gemerkt met A, B of C, en ik gooi die in het chimpanseeverblijf. Dan sta ik voor het verblijf, lees met luide, heldere stem een voor een de vragen voor en noteer ik telkens de letter van de volgende banaan die de chimpansee opeet als haar 'antwoord'.
Als ik dit deed (en ik zou het echt nooit doen, maar stel je dat even voor), zouden de chimpansees met hun willekeurige keuzes stukken beter scoren dan de hoogopgeleide maar misleide mensen die mijn vragenlijsten invullen.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.5
4.5/5 2 stemmen
joe
07/09/2022
5

Moet dit voor school maar blijkbaar een heel interessant boek.

Rasmus
25/05/2020
4

Het boek zorgt ervoor dat je een realistisch beeld op de wereld krijgt. Het is helemaal niet naïef zoals ik aanvankelijk gedacht had, wat het zeer interessant maakt om te lezen. Je leert dus ook bij dat er wel degelijk nog werk aan de winkel is, maar door dit boek weet je in welke mate en in welke regio's.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren