Cover van boek De ontdekking van de natuur
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Terra | 2021 | 256 pagina's
ISBN: 9789089898432

De ontdekking van de natuur

Vandaag weet het kleinste kind dat vlinders ooit rupsen waren, dat onzichtbare diertjes je ziek kunnen maken en dat apen verre familie zijn, maar ooit was dat heel anders. Onze hedendaagse kennis hebben we te danken aan mensen die elk op hun eigen manier vraagtekens durfden te plaatsen bij wat iedereen in hun tijd voor waar aannam.

In ‘De ontdekking van de natuur’ stelt Hans Mulder deze originele denkers en wetenschappers aan je voor via twintig verhalen en tientallen prachtige tekeningen uit de kostbare handschriften over dier- en plantkunde die hij onder zijn hoede heeft.

Naast schrijver is hij namelijk conservator bij het natuurhistorisch museum van Amsterdam. Zijn boek heeft dan ook alles van een privérondleiding door een bevlogen gids: boeiende anekdotes, topstukken uit de collectie, en vooral: veel ruimte voor verwondering.  

Lees een stukje

De draak komt ook voor in de rond 350 v. Chr. geschreven Historia Animalium. Daarin maakte Aristoteles als eerste een overzicht van de hem bekende dieren. Hij was een leerling van Plato en de leermeester van Alexander de Grote. Aristoteles wordt beschouwd als de eerste homo universalis, een man die alle wetenschappen van zijn tijd beheerste. Over de draak gaf Aristoteles niet veel informatie. In boek 8, hoofdstuk 20 schreef hij dat de meerval in ondiep water in grote aantallen wordt vernietigd door de slang die draak heet. En in boek 9, hoofdstuk 6 liet hij weten dat de draak fruit eet en andijviesap slikt. Dat heeft men de draak zien doen, benadrukte hij nog eens, want waarschijnlijk vond hij dit zelf ook een beetje merkwaardig.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.5
4.5/5 2 stemmen
Goliana
18/04/2024
5

tof boek

 

Lukas
28/02/2022
4

Een prachtig boek met magnifieke prenten, maar niet simpel te lezen. Zeer educatief. 

Wat vind JIJ?

Aantal sterren