Cover van boek Een Arabische zomer: Twintig vrouwen in Al Andalus
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
EPO | 2013 | 184 pagina's
ISBN: 9789491297311

Een Arabische zomer: Twintig vrouwen in Al Andalus

Van de 8ste tot de 15de eeuw maakten grote delen van Spanje deel uit van de Islamitische wereld. In het Christelijke Europa was het beeld van deze maatschappij dan ook allesbehalve positief en dit beeld werkt tot op de dag van vandaag nog in zekere zin door. Lucas Catherine gaat hier tegen in. Met het levensverhaal van 20 vrouwen uit deze rijke cultuur stelt hij ons beeld van de vrouw in deze maatschappij grondig bij.

De positie van de vrouw in de Islamitische wereld en geschiedenis wordt maar al te vaak herleidt tot de hoofddoek. Daarom is het boek van Catherine zo belangrijk. Met de twintig boeiende, korte verhalen in dit dunne boekje slaagt hij er in onze visie grondig bij te stellen. ‘Een Arabische Zomer’ is dan ook een perfect boek voor al wie verder wil kijken dan de clichés.

Lees een stukje

Hoeveel vranke vrouwen uit het christelijke Europa van die tijd kent u? En wat schreven zij? Mystiek, zoals de 13de-eeuwse Hadewijch. Er was ook Margareta van Parma, die in de 16de eeuw onze eerste vrijdenkers uitschold voor bedelaars en geuzen. Ondertussen vond in al Andalus prinses Wallada in de 11de eeuw het literaire salon uit, en organiseerde Saida al Horra in de 16de eeuw een oorlogsvloot tegen Spanje.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij de Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren