Cover van boek De vrijgemaakte ortjes
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
M | 2004 | 286 pagina's
ISBN: 9022540693

De vrijgemaakte ortjes

Tiffanie Verweerd is negen en wil graag een heks worden. Dat is maar goed ook, want wanneer haar broertje gekidnapt wordt door elfen heeft ze weinig keus dan zichzelf op te werpen als de heks van haar land en de strijd aan te binden. Daarvoor heeft ze een wapen (een koekenpan), haar opoes toverboek ('Kwalen van het Schaap') en de hulp van de Tsae Dran Fiegels, piepkleine maar vechtlustige kabonkers, die uit het land van de Elfen gegooid zijn wegens Dronkenschap en Keet Schoppen.

Terry Pratchett’s Schijfwereld-reeks telt 41 boeken en tientallen aanvullende verhalen. De boeken over Tiffanie, waarvan dit de eerste is, waren Terry Pratchetts favoriete Schijfwereldboeken en een prima instap voor de hele reeks. Ben je klaar voor een rollercoaster van humor en fantasy?

Lees een stukje

Gaaf Allegaar keek even omhoog in de bleke lucht. Er was nergens zon. 'Je benne der nou toch,' zei hij, 'dus meskien ken het gien kwaad om het je te zegge. Dit is wat wai Elfeland noeme.'
'Elfenland? Nee, vast niet! Ik heb er plaatjes van gezien! Elfenland is met... allemaal bomen en bloemen en zonneschijn, en... tingeligheid! Mollige baby'tjes in kruippakjes en met horentjes op! Lui met vleugels! Uh... en lui die er heel raar uitzien! Ik heb plaatjes gezien!'
'Het is niet altaid zo,' zei Gaaf Allegaar kortaf. 'En je ken niet mit want je hewwe gien wapen, joffer.'
'Waar is mijn koekenpan gebleven?' zei Tiffanie.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4
pjotter
09/03/2021
4

In het boek zijn er 286 pagina’s en 14 hoofdstukken. De schrijver is Terry Pratchett. Hij heeft met dit boek de “Teen Choice WHSmith Book Award” gewonnen. Een  meisje genaamd Tiffanie Verweerd ondekt dat haar broer ontvoerd is en springt meteen in actie. Ze pakt een pan en een boek mee. Het boek heet “Kwalen van het Schaap”. Onderweg komt ze een kabonker tegen. Hij gaat met haar mee om haar broer proberen te redden. Ze trotseren veel gevaren en moeilijke paden om haar broer terug te krijgen, maar ze zijn er nog niet. Bovenaan het duister bevind zich een slechte vrouw. Een koningin om het zo te noemen. De koningin van de feeën. Zal Tiffanie haar broertje kunnen redden?

Ik vind dat de schrijver je heel goed kan meeslepen in het boek, zelf zo erg dat ik er tijdens de nacht over droomde. Het idee van het verhaal is echt goed gevonden. Het boek is gemaakt voor veel verschillende mensen, bv: mensen die van humor houden of van actie of van fantasie enzovoort.... Op het boek staat ook een leeftijd dat zou hij er eigenlijk af mogen halen, want het boek is ook wat moeilijker om te lezen soms en er zijn ook veel volwassenen die dit boek hebben gelezen en het niet beu worden na een paar keer opnieuw te lezen. De personages hebben een vol karakter  en dat maakt het aangenaam om te lezen. Het boek heeft veel humor en fantasie inzitten, pluspunten voor de schrijver want meestal lach ik niet met de inhoud van boeken. De schrijver heeft hier ook een prijs hiermee gewonnen.

Het boek is op een manier geschreven dat ik veel zinnen opnieuw heb moeten lezen omdat ik het niet verstond. De personages hebben ongeveer allemaal een eigen taal dat je moet ontcijferen om te verstaan. Er is een personage dat ik echt beu begon te vinden omdat ik hem echt niet begreep en die kwam er vaak in. Het is soms wel heel langdradig en je zou eigenlijk 10 pagina’s kunnen doorspoelen en dan zou je nog kunnen volgen.

Je zou denken dat dit boek voor kinderen is, maar dat is helemaal niet zo. Veel volwassenen kennen dit boek en hebben dit zelf ook gelezen. Dit boek heeft een fantastische verhaallijn. De wezens die er in voorkomen zijn goed gevonden en passen helemaal bij dit boek. De personages hebben wel een eigen taal dat soms echt vervelend is om te begrijpen. Dit boek is humoristisch en meeslepend. Je geniet hier zo van dat het lijkt of jij dit meemaakt. Dit boek is zo fantasierijk dat het allemaal klopt. Ik bedoel hiermee dat je de wezens precies nog al eens hebt gezien in een film ofzo, maar dat is helemaal niet het geval. Je zou verwachten dat dit niet je genre is, maar geloof me wat je ook graag leest, dit is een grote aanrader.

POEPJE69
13/09/2017
0

heel slecht boek

Wat vind JIJ?

Aantal sterren