Cover van boek De oorlog die mijn leven redde
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Callenbach | 2017 | 288 pagina's
ISBN: 9789026621857
Dit boek staat in de lijsten Winnaars Leesjury Jeugdboekenmaand 2023

De oorlog die mijn leven redde

Terwijl Europa zich voorbereidt op de Tweede Wereldoorlog, vecht Ada thuis haar eigen oorlog uit. Haar wrede en verbitterde moeder sluit Ada in een éénkamerappartement op, zodat niemand Ada’s klompvoet kan zien. Wanneer stadskinderen vanuit Londen naar het veilige platteland worden gebracht, kan Ada samen met broer Jamie de benauwde kamer te ontvluchten. Op het platteland leert Ada lezen en schrijven en zelfs ponyrijden. Het is een heerlijke tijd. Tot haar moeder plots weer verschijnt, en Ada moet vechten om haar vrijheid te behouden.

Ada vertelt in dit boek zelf over haar moeizame gestruikel, richting een betere en vooral menswaardige toekomst. Samen met haar bekijk je de wereld buiten het appartement met nieuwe ogen. Dat is soms pijnlijk, maar vaak ook humoristisch.

Lees een stukje

‘Ada! Weg bij dat raam!’ Mams stem. Ze schreeuwde. Ze greep mijn arm, trok. Ik kukelde van de stoel en viel hard op de grond. ‘Ik zei iets tegen Stephen White, meer niet.’ Ik wist dat een weerwoord niet verstandig was, maar mijn mond was sneller dan mijn brein. Bovendien was ik een bijtertje geworden, die zomer. Mam gaf me een klap. Hard. Mijn hoofd bonkte tegen de stoelpoot en even zag ik sterretjes. ‘Jij praat helemaal met niemand!’ zei mam. ‘Kijken bij dat raam mag, zo vriendelijk ben ik wel, maar als jij je neus laat zien, laat staan met iemand kletst, spijker ik hem dicht.’

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.795455
Lobke Dillen
25/11/2023
5

Dit boek is geweldig, het is zo uit en je zit de hele dag met het verhaal in je hoofd.

Goed boek voor mensen die niet zoveel lezen.

Het is een treurig boek maar heel meeslepend.

Ada
16/10/2023
5

Dit boek was fantastisch 🤩 

Lena Robeyns
28/05/2023
5

Dit boek is geweldig!!!

Het is spannend en je voelt soms de pijn en het verdriet van Ada tot op het bot. Je wordt er helemaal in mee getrokken!

Beste boek ooit!

Aanrader!

 

Geert M.
25/04/2023
4

Een supergoed eenvoudig boek, erg spannend en heel leuke tekeningen. Ik vond het een heel leuk boek. Zeker een aanrader, het was aangrijpend en emotioneel en ik lees niet graag boeken, dus als niet-lezer was dit zeker een topper! 

Dams
20/03/2023
5

Fantastisch!!

Maud
05/12/2022
0

een leuk boek!

Coco
29/10/2022
5

super leuk. en mensen die anders zijn krijgen zelfvertrouwen.

Anoniem
29/10/2022
5

Ik vond het leuk. 

Hussein
26/10/2022
5

het is heel leuk ?

Lottem51
03/09/2022
5

Dit is mijn lievelingsboek, ik heb het al een paar keer gelezen en het is zeker een aanrader. Het is zo emotioneel en meeslepend, echt een geweldig boek?

Pierre
15/01/2022
5

Ik vond het een super tof boek!

Zeker een aanrader het was aangrijpend  en soms wel eens een traantje gelaten en ik lees niet graag boeken dus als zo iemand dit zegt is het zeker een goed boek? 

VDWr
15/12/2021
5

Suuuuuuper leuk boek. Inspelend op gevoelens en daardoor moest ik soms een traantje laten. Als je ook een gevoelig iemand bent en hou je van spannende verhalen is dit zeker een aanrader. Ik zelf lees echt niet graag dus als zo iemand dit al zegt over dit boek moet je toch wel overtuigd zijn, hé. Veel lees plezier!!!?????

Cara
06/04/2021
0

Ik moest het eens lezen voor een wedstrijd en sindsdien ben ik meer zo’n boeken gaan lezen.

Len De Ryck
10/03/2021
5

SUPER!

Ik vind het een super leuk boek ✌️?

Young Adult België
26/12/2020
4

Zoals de titel verraadt, speelt het verhaal zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is echter geen oorlogsverhaal zoals alle anderen, het is uniek en zeer toegankelijk. 

Hoofdpersonages zijn de 9-jarige Ada en haar broertje van 6, Jamie. Ze wonen met hun alleenstaande moeder in een 1-kamerappartement in Londen. Ze leven in ernstige armoede, en worden echt verwaarloosd, om maar niet te zeggen mishandeld. 

Jamie hangt hele dagen rond op straat met zijn vrienden. Ada mag van haar moeder niet buitenkomen, want ze heeft een klompvoet, en dat vindt ze zo beschamend dat Ada enkel uit het venster naar buiten mag kijken. Beweegt ze zich verder dan de kamer, dan wordt Ada een ganse nacht opgesloten in het kastje onder de afwasbak.  Ada is heel nieuwsgierig naar waar haar broertje allemaal uithangt, en besluit zichzelf te leren stappen met haar klompvoet. En net als ze dat een beetje onder de knie begint te krijgen, begint de oorlog. De kinderen van de stad worden op een transport geplaatst naar het veiligere platteland. Ada ziet haar kans schoon, en stapt samen met haar broertje op het transport, op weg naar een nieuw leven. 

Als ze met de trein aankomen in het kustdorpje, worden ze echter door geen enkel opvanggezin gekozen. Susan Smith, een alleenstaande dame die een stuk buiten het dorp woont, wordt gedwongen om broer en zus in huis te nemen. De kinderen komen terecht in een totaal ander leven, maar ook voor Susan is het een zoektocht. Hoe lang gaat die oorlog duren? En wat als hun moeder hen komt zoeken? Ontdek het in dit meeslepende boek! // Young Adult België - ES

Esmée
25/10/2020
5

?Ik vind het een heel leuk boek! Normaal hou ik niet zo van boeken uit de geschiedenis maar dit is echt een fantastisch boek!

Lollipop
20/10/2020
5

Een geweldig leuk boek. Zeker een aanrader!

Noor
17/10/2020
5

Ik moest het boek lezen als jeugdboekenjury en het leek alsof ik in het boek zat. Ik heb het al mijn stemmen gegeven!!! Zeker een aanrader!

28/09/2020
5

geweldig boek!

Lore P.
26/09/2020
5

Ik vind het een super leuk boek! Ik heb het al 4 keer gelezen en ben het nog niet moe. Normaal gezien lees ik niet graag maar dit boek vind ik super! Zeker een aanrader!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Jinthe Loos
25/11/2019
0

Het was een prachtig verhaal, uit het leven gegrepen.

e.demaesschalck
02/05/2019
0

Ik vond dit een heel mooi boek. Het toont ook eens een 'betere' kant van de oorlog.

123 ik ben mats
11/10/2018
0

leuk boek, ook al heb ik hem zelf nog niet gelezen, alleen de achterflap natuurlijk hahaha

Wat vind JIJ?

Aantal sterren