Cover van boek De geruchten
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
De Bezige Bij | 2013 | 335 pagina's
ISBN: 9789023477174

De geruchten

Drie jaar geleden verliet René Catrijsse zijn gedoortedorp voor een plaats in het leger. Nu keert hij als verloren zoon onverwachts terug. Niemand weet wat er met hem gebeurd is, en er ontstaan geruchten in het dorp. Zeker wanneer het lijkt dat met zijn terugkeer een eigenaardige ziekte opduikt. De roddels en praatjes gaan voort, terwijl er steeds meer dorpelingen sterven…. .

Het verhaal is in een heel aangename, vlotte en volkse vertelstijl geschreven. Je waant je als het ware in het dorp zelf en beleeft alles van dichtbij. De spanning loop op het einde zo op, dat je het boek niet meer kan wegleggen.

Lees een stukje

‘Kap,’ zeiden de gekloofde lippen, ‘als twee olifanten met mekaar vechten, wie lijdt daar het meeste onder?’ Als de Kap nadenkt ziet hij er zoals Michiels voorwereldlijk dom uit. ‘De zwakste,’ zei hij. Simon Bukule snoof een lijntje coke, leunde achterover, keer verzadigd, spotziek naar de Kap. ‘Het gras,’ zei hij toen.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen
Yetunde Olukayodele
15/02/2020
0

Het verhaal gaat over een mysterieuze soldaat René die terugkomt van de oorlog. Het lijkt een spannend verhaal omdat hij eigenlijk ontsnapt is uit zijn leger. Maar uiteindelijk in de loop van het boek draait het anders uit dan ik verwacht had. Ik vond het iets minder spannend dan ik had verwacht wat wel voor een kleine teleurstelling zorgde. 

Hij kon het verhaal af en toe wel spannend maken doordat hij de waarheid over de geruchten uit stelde. Af en toe kwamen we op het punt dat de waarheid bijna boven kwam maar dat gebeurde dan toch weer niet. Alles wat gebeurd was met René werd veel achtergehouden voor de lezers. Hierdoor wou ik ook verder lezen om van alles te weten te komen. Het is wel spijtig dat tot op het einde van het boek de geruchten nooit zijn opgelost. 

Ik vond het een ingewikkeld boek om te lezen, dit komt doordat er veel personages waren.  
De hoofdstukken hangen ook niet echt aan elkaar samen en er wordt veel gewisseld van perspectief. Doordat ik niet zo een vlotte lezer ben had ik het moeilijk om mee te zijn met het verhaal en de personages. Het heeft dus lang geduurd om het verhaal te begrijpen. Het verhaal maakte ook gebruik van flashbacks. Die gingen over de tijden van René in Afrika. 

Het was ook ingewikkeld omdat het vertelperspectief afwisselde tussen twee personages. 

De thema’s van het verhaal spraken mij aan. Het gaat over waarheid en spanning. 

Het thema ‘waarheid’ komt aan bod als het gaat om de geruchten over René. Waar ook al veel spanning in voorkomt omdat iedereen zich keert tegen hem. Dit komt omdat hij een besmettelijke ziekte draagt.  
Er is ook spanning in het verhaal op het moment dat een moeder moest kiezen tussen het volk en haar kind. Ik was toen ook heel benieuwd wat het lezen even vlotter maakte.  
Soms vond ik het boek iets te langdradig omdat hij alles zo uitstelde.  

Ik persoonlijk zou het boek niet aanraden aan anderen. Dit omdat ik het te ingewikkeld vind en het mij ook niet echt interesseerde. Er zijn ook te veel personages en een moeilijk vertelperspectief wat mij niet motiveerde om te lezen. 

 

Wat vind JIJ?

Aantal sterren