Cover van boek De geest van koning Leopold II en de plundering van de Congo
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Meulenhoff | 2011 | 307 pagina's
ISBN: 9789029087872

De geest van koning Leopold II en de plundering van de Congo

Leopold II wordt tot de grootste massamoordenaars uit de menselijke geschiedenis gerekend, naar schatting 10 miljoen mensen lieten het leven onder zijn terreurbewind in Congo. Het was Adam Hochschild die met zijn boek deze vaak vergeten geschiedenis weer onder de aandacht bracht. Het boek staat vol met aangrijpende getuigenissen uit die periode. Tegelijk vertelt Hochschild ook het verhaal van de eerste internationale mensenrechtenbeweging die ontstond als reactie op de misbruiken in Leopolds Congo

Het boek leest als een avonturenroman, maar het gaat om echte mensen en het is bittere ernst. Na het lezen kan je niet anders dan diep geschokt zijn. De rijkdommen uit Congo hebben België rijk gemaakt. Verschillende Belgische nationale monumenten zijn gebouwd door Leopold met geld uit Congo. Het is maar na het lezen van een boek als dat van Hochschild dat je weet op welke manier dit alles gebeurde.

Lees een stukje

In Leopolds geest was de Congo niet het land van uitgehongerde dragers, verkrachte gijzelaars, uitgeteerde rubberslaven en afgehakte handen. Het was het rijk van zijn dromen, met reusachtige bomen, exotische dieren en inwoners die dankbaar waren voor zijn wijze bestuur. In plaats van erheen te gaan, bracht Leopold de Congo - díe Congo, de theaterproductie van zijn verbeelding - naar zich toe. De slaapkamer van zijn privétreinwagon was gelambriseerd met rode mahonie die uit het gebied afkomstig was, dieren uit de Congo verschenen in Belgische dierentuinen en aan de reeks enorme kassen in Laken voegde de koning een Congokas toe (tot op de dag van vandaag vol met palmbomen), afgedekt met vier glazen koepels en een achthoekig gewelf dat het sterrembleem van zijn privé-staat droeg.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren