
De eendenman
Op 5 juni 1995 vloog een vogel zich dood tegen de glazen gevel van het natuurhistorisch museum in Rotterdam. Het was een wilde eend, een mannetje. Even later kwam er een tweede wilde eend in beeld, ook een mannetje, die zijn dode soortgenoot begon te verkrachten. Voorwaar een geval van vreemd diergedrag, dacht Kees Moeliker, de museumconservator en schrijver van dit boek. Dat is homoseksuele necrofilie.
Kees Moeliker liet de dode eend opzetten voor in zijn museum en schreef een prijswinnend wetenschappelijk artikel over de zaak. Sindsdien is hij verzamelaar van opmerkelijk gedrag bij dieren. Een deel van zijn verzameling is te vinden in dit boek.
Wie kent er nog de mus die enkele jaren geleden de voorbereidingen van een domino-recordpoging in de war stuurde door alvast enkele duizenden steentjes omver te fladderen? Kees Moeliker vertelt je wat er met die mus gebeurde. Woody Allen, Jerry Seinfeld en John McEnroe hebben appartementen rond Central Park in New York. Kees Moeliker vertelt je welke opmerkelijke stadsbewoners wel eens paren op hun balkons.
Diergedrag is sowieso interessant, maar dit boek biedt meer. Door de gortdroge humor van Moeliker wordt het ook een beleefd literair feestje.
Lees een stukje
Alles lijkt erop te wijzen dat het verwijderen van schaamhaar epidemische vormen heeft aangenomen en dat hiermee het natuurlijke leefgebied van de schaamluis aan het verdwijnen is. De populatie zal afnemen en de soort zal (lokaal) uitsterven. Schaamluizen zijn nu eenmaal aan schaamhaar gebonden en overleven niet in het hoofdhaar. Met de schaamluis is het niet anders dan bij de reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca): het kappen van bamboebossen heeft deze diersoort die niet in andersoortig bos kan leven op de rand van uitsterven gebracht.
Wat andere lezers vinden
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.