Cover van boek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Clavis | 2012 | 383 pagina's
ISBN: 9789044817171

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Jacobs opa is een bijzondere man, die zijn kleinzoon altijd wonderlijke verhalen vertelt. Hij bracht zijn jeugd door in een weeshuis op een eiland voor de kust van Wales. Daar woonden kinderen die volgens opa allemaal een speciale eigenschap hadden. Op de foto's die hij uit die tijd heeft, is te zien hoe een jongen een rotsblok optilt en hoe een meisje in een fles zit. Er is zelfs een foto van een onzichtbare jongen. Na opa's dood gaat Jacob op onderzoek. Wat is er écht gebeurd in opa's verleden?

Het boek begint met oude foto's, van toen Jacobs opa jong was. Die foto's maken dit boek extra geheimzinnig. Het verhaal is huiveringwekkend, spannend, mysterieus én een tikkeltje romantisch. Wat is dat met die bijzondere kinderen? En met opa? En met dat eiland? Je denkt dat Jacob een 16-jarige is als jij en ik, maar klopt dat wel?

Lees een stukje

Mevrouw Peregrine trok een zwaar fotoalbum van een plank en legde het voor me op de schrijftafel. Ze leunde over mijn schouder terwijl ze de stijve pagina's omsloeg, op zoek naar een bepaalde foto, maar ze bleef bij andere foto's stilstaan. In haar stem klonk dromerige nostalgie door. Ik herkende in het voorbijgaan foto's uit de verwoeste kist in de kelder en uit het sigarenkistje van mijn grootvader. Mevrouw Peregrine had ze allemaal bewaard.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.48684
geschiedenis liefhebber
09/01/2024
5

Ik heb ook de film gezien, echt prachtig 😍

Laura
24/11/2023
5

Ik vond het een heel tof boek, vlot om te lezen en een echte aanrader.

24/11/2023
0

Wat een zalig boek!😃

Anoniem
08/11/2023
0

Magisch, soms een héél klein beetje eng en héél spannend! Fantastisch boek! Voor lezers die hun boeken nooit uitkrijgen; dit lees je in één ruk door, zo spannend!

medine kocabiyik
30/05/2022
0

Het was een top boek, ik raad het aan iedereen aan.

Ana
18/02/2022
5

Een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Een echte aanrader!!!

Guusje Elet
18/02/2022
5

Best mensen, lees dit boek: het is super goed en magisch!!!

Anoniem
18/02/2022
0

Dit boek is super leuk. Soms is het wat langdradig, maar er gebeuren wel wat magische dingen. Dit boek is zeker een aanrader om in jouw vrije tijd te lezen, maar ook voor een boekbespreking. ✌️

Laura Bourjou
09/03/2021
4

Het boek ‘De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine’ is een bijzonder verhaal. Een griezelverhaal maar eerder een avontuurlijk verhaal. Het verhaal gaat over Jacob en zijn opa, ze hebben samen een hele sterke band. Toen Jacob nog klein was vertelde de opa elke keer een verhaaltje aan Jacob. Niet zo maar een verhaaltje maar een verhaaltje over kinderen uit een weeshuis. Zo ging het over een weeshuis helemaal afgezonderd van de mensenwereld. In het weeshuis waren verschillende kinderen met hun eigen karakter en uiterlijk. De kinderen worden één voor één uitgebeeld met een zwart-witfoto in het boek. Na lange tijd gebeurt er een absurd ongeluk waardoor opa sterft. Nadat opa gestorven was kreeg Jacob rare nachtmerries over de gebeurtenissen in het weeshuis waarover opa lange tijd vertelde. Jacob moest opgenomen worden voor therapie. Het resultaat testte snel negatief, de therapie hielp Jacob niet. Zo zal en moest Jacob het weeshuis met z’n eigen ogen gezien hebben. Hij ging op zoektocht en kwam terecht op een eiland met sporen van het verhaal. Hij ging op onderzoek en kwam op conclusie dat ze misschien niet enkel bijzonder waren maar nog veel andere kenmerken en eigenschappen hadden. Ook wordt er vertelt over mevrouw Peregrine, ze weet als enige dat het weeshuis zich op die plaats bevind en weet ook meer over alle bijzondere kinderen.

Het boek was soms wat ingewikkeld maar de foto’s  brachten me weer helemaal op het juiste pad. De foto’s lijken heel realistisch en kloppen goed met het verhaal. De kaft van het boek bracht me al een heel leuk gevoel, het gevoel van spanning en griezel. Deze was ook zeker aanwezig in het boek. Als je een paar bladzijdes hebt gelezen wordt je helemaal meegenomen in het verhaal. Door de foto’s komt het boek ook meer tot leven. En voel je de emotie van de schrijver. Dit boek bevat veel pagina’s maar dat vliegt voorbij, voordat je het zelf weet heb je al meer dan 10 pagina’s gelezen. Het boek las vlot ook al was het verdeeld in meerdere hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft z’n eigen hoofdpunten. Wat het nog leuker maakt.

De gedichten waren heel passend bij het verhaal maar niet altijd even duidelijk. Er kwamen soms wat woorden aan te pas dat duidelijker mochten gemaakt worden, maar het boek wordt vooral gelezen door volwassen en deze zullen de woorden wel begrijpen. Ook in de schrijfstijl van de schrijver zijn er soms wat moeilijkere woorden maar daarna word je weer op het goed pad geleid.

Het boek ‘De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine’ is een echte aanrader voor de mensen die graag van spanning houden. En het fijn vinden om mee te kunnen leven in het verhaal. Wat bij dit boek zeker en vast aanwezig is. Als je een wat minder vlotte lezer bent kan je het zeker eens proberen, het boek vliegt voorbij als je begint te lezen. Het boek is ook verfilmd maar deze twee lijken niet 100% op elkaar, dus je kan zowel de film kijken als het boek te lezen. Het is zowel een aanrader voor kinderen als volwassen.

Finn
30/09/2020
2

Ik vind dat het boek nogal traag op gang komt. Pas de laatste 100 paginas van de 300 begint het spannend te worden.

30/09/2020
5

Leuk boek!?

Martinus_Noob
18/09/2020
5

Een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb!!!!!

Victor
19/02/2020
5

Zeer mooi verhaal

Tobias Verbraeken
18/10/2018
0

Ik vind dit een heel leuk verhaal en ik zou hier met veel plezier een deel twee van lezen.

ainhoa
01/10/2016
0

het boek is super!! ik heb ook de film gezien. die was ook tof maar toch weer anders dan het boek. zeker een aanrader voor veel kinderen. ik heb er zelf van genoten en het sleept je helemaal mee in het verhaal!! Dit boek is in een woord uitgelegd: super!!!

emmabossuyt
23/09/2016
0

super boek, het is uit voordat je het weet! doodgewoon ZALIG!!! zeker lezen, ook voor minder vlotte lezers een aanrader! het is wel speciaal, maar ik vind dat leuk. Mysterieus is het zeker! het is wel verzonnen, maar dat vind ik niet erg! :) love this book <3

Anthony De Kimpe
22/03/2015
0

Het verhaal dat nooit eindigt

Het boek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine geschreven door Ransom Riggs in het genre griezelverhalen.

Het boek gaat over een jongen Jacob die een goede band met zijn grootvader. Zijn grootvader vertelde altijd rare verhaaltjes aan Jacob, maar zijn opa overleed plots.
Jacob kwam die gebeurtenis niet meer te boven en werd gek. En daarom gaat hij samen met zijn vader naar het eiland waar zijn grootvader was opgegroeid. Daar hopen de familieleden dat Jacob genezen kan worden.

Het genre is griezelverhalen met een vleugje avontuur. De thema’s zijn tijdreizen,liefde en de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal speelt zich op twee momenten in de tijd af. Eerst in het heden en daarna in een lus die constant dezelfde dag herhaalt. De ruimte is vooral Engeland.

Het genre klopt niet echt vind ik, omdat er komen maar drie passages zijn waar het griezelt. Ik vind het eerder een avontuur verhaal. Het verhaal is aan de ene kant vergezocht maar er zijn wel elementen die er voor zorgen dat het verhaal nog realistisch overkomt. Wat ik echt goed vond aan het verhaal was dat er authentieke foto’s waren die er voor zorgde dat je een beeld had van wat de schrijver bedoelde.
Daarnaast vond ik de lay-out van het boek heel mooi. Ik vond dat het verhaal maar moeilijk om gang kwam en dat zelfs langdradig was op bepaalde momenten, maar het einde maakte alles weer goed.

Ik zou het boek aanraden aan personen die doorzetten in boeken. Want het boek heeft echt een goed einde.

Caroline De Cock
19/03/2015
0

Ik las het fantasyboek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, door de schrijver Ransom Riggs. Het is een parel van een boek, zowel vanbinnen als vanbuiten.

Ransom Riggs is een Amerikaanse boek- en filmschrijver, best gekend voor zijn boek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine.

Het boek vertelt het verhaal van de jonge Jacob, toen hij klein was vertelde zijn grootvader verhalen over zijn vlucht voor de Holocaust en het weeshuis met de bijzondere kinderen. Jacob's wereld stort in wanneer Abe, zijn grootvader, vermoord wordt door de monsters uit zijn schijnbaar echte verhalen. Jacob gaat samen met zijn vader opzoek naar de waarheid achter het mysterie. Samen belanden ze in Engeland waar Jacob zijn onderzoek meteen op poten zet en op zoek gaat naar het weeshuis. De jongen ontdekt na een samenloop van omstandigheden dat de bijzondere kinderen en mevrouw Peregrine nog steeds leven in het huis, binnenin een tijdlus, waar ook hij noodgedwongen zal moeten blijven.

Het gehele fantasyboek is opgesteld in een vintage uitziende lay-out met oude toegevoegde foto's. Alle personages worden persoonlijk voorgesteld en met een speciaal kiekje.

Om te beginnen vond ik het boek een beetje teleurstellend, omdat ik heel hoge verwachten had gekregen door de media. Daarna waren sommige elementen in het boek te ver gezocht naar mijn mening, zoals de hulsels met hun uit de mond kronkelende tentakels, ook al ben ik zelf een fantasyliefhebber. Maar ondanks deze dingen mag het boek er zeker zijn, het neemt vaak verassende wendingen en bouwt de spanning steeds op.

Algemeen bekeken vind ik dit boek zeker een aanrader, niet alleen voor tieners maar ook voor volwassenen met een rijke fantasie. Het verhaal flitst van heden naar verleden en omgekeerd met historisch correcte details die iedereen wel zouden kunnen boeien.

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, Ransom Riggs, Fictie, Clavis, 2012, 336 blz.

Annabel Caerels
18/03/2015
0

Een bijzonder boek over bijzondere kinderen
Wanneer je een goed boek wil lezen, zou je het boek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine eens bij de hand moeten nemen. Het is geschreven door Ransom Riggs en zit vol fantasie. Ik heb het gelezen en vind het zeker een aanrader.

Ransom Riggs heeft het verhaal geschreven van Jacob, een jongen uit het hedendaagse Amerika, van wie zijn grootvader op een mysterieuze wijze om het leven komt. Hij wil meer te weten komen over hem en haalt uit de verhalen die hij vroeger vertelde aanwijzingen. Die leiden hem naar de kinderen waar zijn opa altijd over vertelde, nog altijd zo jong als tachtig jaar geleden. Jacob wordt meegesleurd in een avontuur om de monsters die zijn grootvader hebben vermoord te stoppen. Jacob is het hoofdpersonage. Het boek staat vol met oude foto’s en stroomt over van fantasie.

Volgens mij is dit een zeer goed boek voor mensen die wel van fantasie houden. Het is spannend en vooral zeer origineel. Prachtige illustraties en foto’s zijn eraan toegevoegd. Het begin is wel wat langdradig en het is een open einde dus als je het wil lezen, neem je beter meteen ook het vervolg mee naar huis.

Hieruit kun je concluderen dat het dus zeker een aanrader is voor fervente lezers. Er staat ook een trailer online dus misschien komt er zelf een film!

Annabel Caerels
18/03/2015
0

Een bijzonder boek over bijzondere kinderen
Wanneer je een goed boek wil lezen, zou je het boek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine eens bij de hand moeten nemen. Het is geschreven door Ransom Riggs en zit vol fantasie. Ik heb het gelezen en vind het zeker een aanrader.

Ransom Riggs heeft het verhaal geschreven van Jacob, een jongen uit het hedendaagse Amerika, van wie zijn grootvader op een mysterieuze wijze om het leven komt. Hij wil meer te weten komen over hem en haalt uit de verhalen die hij vroeger vertelde aanwijzingen. Die leiden hem naar de kinderen waar zijn opa altijd over vertelde, nog altijd zo jong als tachtig jaar geleden. Jacob wordt meegesleurd in een avontuur om de monsters die zijn grootvader hebben vermoord te stoppen. Jacob is het hoofdpersonage. Het boek staat vol met oude foto’s en stroomt over van fantasie.

Volgens mij is dit een zeer goed boek voor mensen die wel van fantasie houden. Het is spannend en vooral zeer origineel. Prachtige illustraties en foto’s zijn eraan toegevoegd. Het begin is wel wat langdradig en het is een open einde dus als je het wil lezen, neem je beter meteen ook het vervolg mee naar huis.

Hieruit kun je concluderen dat het dus zeker een aanrader is voor fervente lezers. Er staat ook een trailer online dus misschien komt er zelf een film!

hanne147741
04/01/2015
0

Supertof boek het leest als een sneltrein , de foto's zijn zeer tof en komen echt geloofwaardig over

Lotte
04/11/2014
0

fantastisch boek ik heb het 2de ook gelezen en tel al af voor het 3de!!! ZZeeekkeeer een aanrader!!!

lexy
09/09/2013
0

Het ziet er mij een super boek uit!!! IK GA HET ZEKER LEZEN. =)

Heleen
30/03/2013
0

Erg goed boek!!
Hij is wel erg dik maar het heeft ook erg dik papier.
Het leuke aan dit boek is dat er prenten instaan die de verschillende personages illustreren zodat je altijd kan terug gaan kijken.
In dit boek komen bijzondere kinderen voor, onzichtbaar, vuur kunnen maken, enzovoort en daarom is dat juist zo handig.
Ik heb gehoord dat het verfilmd wordt, dat vind ik echt geweldig!!

snowwith
19/01/2013
0

een heel mooi boek en ook de foto's zijn echt cool

Tim
13/01/2013
0

Dit is een heel bijzonder boek, zoals de titel al aangeeft. De foto's lijken net echt en dat maakt dat je in een heel levendige nieuwe wereld terechtkomt. Het is een geweldig debuutboek!

Tim
09/01/2013
0

Ik weet niet of er nog een vervolg komt, maar ik hoop van wel! Het is een origineel boek, een origineel verhaal, een originele kaft...
Verkozen als het Beste Young Adult Book van Amazon in 2011 stelt het zeker niet teleur!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren