Cover van boek Black Box
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Leopold | 2007 | 227 pagina's
ISBN: 9789025851842

Black Box

De 17-jarige Jamie is het jongste redactielid van het televisieprogramma Black Box, waarin zeven jongeren tussen tien en zestien jaar een maand opgesloten worden in een huis vol camera's op de Pier van Scheveningen. Het doel is de kijkers te laten zien "hoe jongeren denken en reageren". Het wordt een afvalrace en één van deze jongeren zal aan het eind tot winnaar worden uitgeroepen en krijgt dan 2 miljoen euro. De mondige en zelfbewuste jongeren moeten zelf de verantwoording nemen voor alles wat ze doen, de redactie van het programma mag beslist niet ingrijpen. Jamie verzint van alles om de kijkcijfers te verhogen. Maar alles loopt vreselijk uit de hand ...

Op een confronterende manier word je geprikkeld om na te denken over allerlei onderwerpen: plastische chirurgie, reclamebeïnvloeding, euthanasie, hoe ga je met macht om enz., zonder betutteld te worden door de volwassenen om je heen.

Lees een stukje

Maar die jongeren waren niet gek. Ze keken dwars door alle reclame heen, en bedachten de ultieme manier om wraak te nemen op de grote merken: boycots. Via internet riepen ze elkaar op om bedrijven te boycotten of juist bij die ene winkel te kopen, en zodra genoeg kinderen meededen, was hun macht een feit. Pubers van over de hele wereld raakten in de ban van de boycots en kochten allemaal hun eigen Ticket om te laten zien wie ze waren. Zo'n Ticket was geen gadget dat je gratis bij het bier kreeg, maar een kleurenstaaltje bedacht door jongeren zelf, die hadden besloten dat het in een puberleven om vijf meetbare dingen draait: uiterlijk, gezondheid, hersens, geld en charme.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
2.9
2.9/5 5 stemmen
nine
06/10/2021
0

Ik snap het verhaal niet, het is zo langdradig en er gebeuren duizend en 1 dingen waardoor je het niet meer weet. Het boek is te ingewikkeld voor kinderen rond 14 jaar, vinden ik en mijn klas persoonlijk.

Marthe Tack
30/05/2012
0

Black Box is een boek voor geduldige lezers; het is een beetje langdradig en het duurt een tijdje voor er iets gebeurt. Anna Woltz heef dit boek niet in de ik-vorm geschreven, maar ze vertelt over ieder personage wel wat. Het boek is geschreven met een open einde en dat vind ik niet zo leuk. Op sommige momenten is het zeer spannend, akelig, eng... De schrijfster beschrijft de harde realiteit van de wereld. Als je het boek leest komt het zeer confronterend en overdreven over, maar als je doordenkt en het boek met een korreltje zout neemt, dan kom je tot het besef dat zo'n dingen iedere dag kunnen gebeuren of gewoon gebeuren! Kortom, dit boek is gebaseerd op de echte wereld.

emily
20/10/2010
0

hallo ik vind het het een goed boek en raad het aan aan de meeste kinderen !!! xxx

AmBeR
17/09/2009
0

hallo allemaal. ik heb het boek nu in huis en ik heb al een klein stukje gelezen en het is echt aan te raden. het boek is top !

Wat vind JIJ?

Aantal sterren