Cover van boek Aller/Retour: de grenzen van fort Europa
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Meulenhoff/Manteau | 2010 | 364 pagina's
ISBN: 9789085421719
Dit boek staat in de lijst Vluchtelingen

Aller/Retour: de grenzen van fort Europa

België, Nederland, Engeland. Voor jou zijn het waarschijnlijk landen als alle andere. Misschien zelfs wat saaier dan gemiddeld. En dat het weer er in de herfst vaak tegenzit, weet je ook. Maar voor duizenden en duizenden mensen zijn landen als België, Nederland en Engeland mythische plekken. Droombestemmingen, want in het midden van de Europese Unie. Ontelbaar veel migranten drommen op dit moment samen aan de buitengrenzen van de Europese Unie om illegaal, in een donkere nacht, de grens over te kunnen steken.

Wie zijn die gelukszoekers die naar België, Nederland, Engeland willen komen? Waar komen ze vandaan? Wat zijn hun dromen? Wat drijft hen om hun gevaarlijke reis te ondernemen? Schrijver Michael De Cock zocht ze op aan de buitengrenzen van Europa. Hij reisde naar plaatsen van waar ze vertrekken (bijvoorbeeld de stranden van Senegal) en naar plaatsen waar ze aankomen (bijvoorbeeld gesloten centra op Malta en politiecellen in Slowakije).

Is De Cock in het begin van het boek neutraal reporter, dan lijkt hij op het einde bijna mensensmokkelaar in de haven van Oostende. Of klinkt die term verkeerd? Een mensenhelper misschien?

Lees een stukje

Mijn broer is gestorven op een prauw.
Moeder sliep al, toen hij het mij kwam zeggen. Ik was de enige die wist dat hij zou vertrekken. Het was 's avonds laat. Ik lag net in bed. Niet in mijn kamer, maar buiten, omdat het zo warm was. Hij kwam zeggen dat hij naar Europa zou vertrekken.
'Wanneer?'
'Nu, onmiddellijk.'
Ik herinner mij dat ik eerst heel trots was dat hij dat wilde proberen.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0.75053

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren