Toen de wereld brak
Dit boek is het vervolg op de bestseller "De jongen in de gestreepte pyjama", het verhaal van de 9-jarige Bruno die samen met zijn ouders en zus tijdens WO2 woont aan de rand van het concentratiekamp 'Oudwis', zoals hij het zelf noemt. In dit vervolgverhaal lezen we hoe het zijn oudere zus Gretel, die na de oorlog een 'persona non grata' is en moet leven met een knoert van een schuldbesef, vergaat na 1945. Het verhaal slingert tussen het heden, waarin een ondertussen 91-jarige Gretel vriendschap sluit met haar nieuwe 9-jarige buurjongetje, en het verleden, waarin we stapsgewijs Gretels levenspad/vluchtweg volgen.
De 'wir haben es nicht gewusst'- discussie en de vraag of je je jonge leeftijd kan inroepen als verzachtende factor, de begrijpelijke maar harde reactie van de nabestaanden van de slachtoffers maken van dit boek een indringend en beklijvend naoorlogs verhaal.
Lees een stukje
"Wees eens eerlijk, Gretel. Als je maar één keer met je vingers zou hoeven knippen op ervoor te zorgen dat de Geallieerden verslagen waren, zou je dat niet doen? Je vader, je moeder, je broertje zouden allemaal nog bij je zijn. Je zou een populaire meid zijn, de dochter van een man met macht en aanzien. Stel je het leven eens voor dat je dan had kunnen leiden. Zeg eens, als je dat zou kunnen, dan zou je het toch doen?" "Ik zou het niet doen," zei ik. "Ik zou het niet kunnen." "Je liegt."
Wat andere lezers vinden
Enorm mooi geschreven en met een heel goed verhaal. Zeker een aanrader.