Cover van boek Tang
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Geus | 2005 | 158 pagina's
ISBN: 9044504290

Tang

Op een avond komt Marianne je appartement en je leven binnen. De volgende avond is ze er weer. Ze blijft al snel bij je slapen. Voor je het weet, trekt ze bij je in. Jullie hebben seks. Ze gaat heel je leven regelen. En jij denkt dat je binnenkort heel erg verliefd op haar kan worden. Of ben je het al? En is zij het echt? En heb je zelf ook inspraak in je relatie?

Alleen leven is niet gemakkelijk maar als man samenleven met een vrouw is dikwijls nog veel moeilijker. Zeker als die vrouw heel dominant is en je als man nogal teruggetrokken bent. In dit boek lees je droogkomisch hoe het kan gaan.
Het boek bestaat uit 300 korte genummerde stukjes. Je kan dus van elke vrije minuut profiteren om nog een stukje te lezen. En nog eentje. En nog eentje.

Lees een stukje

En Marianne bleef komen. Zo mogelijk met nog meer enthousiasme dan tevoren. Ze begon kleine dingetjes voor me mee te nemen. Sinaasappelthee, op een avond een komkommer, soms plastic zakken vol chocolade die ze had gekregen van een vriendin met diabetes en een parttimebaan bij de Nidar-Bergene-chocoladefabriek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.5
3.5/5 6 stemmen
Laurens Op de Beeck
27/04/2009
0

Ik wil graag het boek tang even bespreken na een meeslepend leesavontuur.

Ik vind dit boek zeker een aanrader om te lezen. Het is opgebouwd uit verschillende stukjes, geen hoofstukken, maar korte vertelstukjes van gebeurtenissen. Die zijn echter heel handig: je kan zo stoppen met lezen en en zo weer inpikken. Ook tijdens kleine pauzes (5 minuten) kan je dit boek lezen, wat bij vele anderen niet is. Als je je pas in een relatie stort, kan je veel uit dit boek leren, het is pure realiteit. Je wordt meegesleurd in de gevoelens van het personage, in de twijfels en in de daden.

Als je dit boek leest, stap je een ander leven in, prima voor even te ontspannen dus.

Celine Adriaenssen
27/04/2009
0

Tang

Het boek Tang van Erlend Loe, vertelt het leven van een jongeman die overrompelt wordt door een meisje, Marianne. Hij woont alleen in zijn appartement en Marianne komt steeds vaker op bezoek. Hoewel hij meestal helemaal geen zin heeft in dit soort gesprekken durft hij geen nee te zeggen. Na een tijdje woont Marianne zelfs bij hem in en vraagt hij zich af of hij eigenlijk wel verliefd is op Marianne. Hij denkt van wel en laat haar haar gangen gaan. Wanneer hij ontslagen wordt besluiten ze op reis te gaan. En zo doende gaan ze op reis met de trein doorheen grote delen van Europa, waar ze elkaar steeds beter leren kennen. Dit leidt vaak tot discussies. Uiteindelijk besluiten ze ieder apart verder te gaan. Wanneer hij eerst thuis komt besluit hij te wachten op Marianne. Hoewel hij enkel dacht verliefd te zijn, vraagt hij zich nu meer en meer af of hij het ook niet daadwerkelijk is.

In dit boek is het hoofdpersonage vrij op zichzelf, zijn vrijwel enige vriend is zijn buurman en de enigen waarmee hij af en toe belt zijn zijn ouders. Deze manier van leven zou ik absoluut niet aankunnen, ik kan niet hele dagen alleen zijn en heb gezelschap nodig om mijn verhaal tegen te vertellen. Op dit vlak verschil ik enorm met het hoofdpersonage. Ook is hij vrij gesloten en durft hij niet vaak uitkomen voor wat hij denkt. Vaak gebeurd het bij mij dat ik dingen niet onmiddellijk zeg als iets me dwarszit, maar na verloop van tijd moet ik dit toch eens gezegd hebben. Zo gaat het bij het hoofdpersonage ook, hij vertelt vrijwel niets tot hij er genoeg van heeft en dan komen al zijn ergernissen naar boven. Het hoofdpersonage breekt vaak zijn hoofd over de kleinste dingen en kan er dan uren over nadenken. Wat deze eigenschap betreft lijken ik en het hoofdpersonage erg op elkaar. Vaak kan het kleinste detail toch uren in mijn hoofd blijven hangen. Ook is hij vrij onderdanig t.o.v Marianne, wanneer zij iets zegt. Deze eigenschap is op mij niet echt van toepassing. Over het algemeen hebben we zowel gelijkenissen als verschillen, maar ik hoop nooit het leven te leiden van de jongeman in dit boek.

jeroen de roover
26/04/2009
0

voor mijn opdracht Nederlands moest ik een boek kiezen uit een boekenlijst. Ik heb dan voor het boek: TANG gekozen. Dit boek moest ik bespreken door gelijkenissen en verschillen te zoeken tussen mijzelf en het hoofdpersonage van het boek.

De eerste gelijkenis tussen mij en het hoofdpersonage is dat het hoofdpersonage, wiens naam niet genoemd wordt, soms dingen denkt die hij niet zegt omdat dat ander misschien vreemd zal overkomen. Dat staat in het verhaal tussen haakjes geschreven. Dat heb ik ook vaak als ik een bepaald soort klusje moet doen dat ik niet graag doe.
Citaat: Eén keer bleef hij staan, voor een bank. Nou ja, zei hij, en wat had ik trouwens gemoeten met bescherming tegen ultraviolette stralen (als puntje bij paaltje kwam). Inderdaad, zei ik (goed argument).
Een tweede gelijkenis is dat ik me vaak laat beïnvloeden door mijn moeder om iets anders te doen dan wat ik in gedachten had. Dit is bij het hoofdpersonage ook het geval. Hij laat zich ook meestal beïnvloeden door zijn vriendin.
Citaat: prima, dan neem ik deze. Nee? Dat doe je helemaal niet, zei ze. Rustig aan. Ze deed een stap achteruit en bleef een hele poos staan kijken.
Er zijn natuurlijk nog vele gelijkenissen tussen mij en het hoofdpersonage. Maar deze gelijkenissen zijn wat voor de hand liggend: Het hoofdpersonage zwemt graag. Ik zwem ook graag.
Het hoofpersonage slaapt ook in de trein, ik doe dat ook.
Zoals je kan zien zijn er veel gelijkenissen tussen mij en het hoofdpersonage. En dus vind ik dit zeker een aanrader.

Tinne Ooms
14/04/2009
0

Het boek ‘Tang’ wil ik graag bespreken door toe te spitsen op gelijkenissen en verschillen tussen mijzelf en het hoofdpersonage.
Ik merk dat er meer gelijkenissen zijn dan verschillen, toch kies ik er van elk twee uit die ik wat ga toelichten.<br><br>
De eerste gelijkenis is dat zowel ik als het hoofdpersonage, in dit geval een man, alles een beetje te veel aantrek en te veel nadenk over bepaalde dingen. Dit kan allerlei gevolgen teweeg brengen: op je werk zoals in het boek, op school zoals bij mij en in de liefde zoals in de twee gevallen. Ik en de man in het boek zijn dus te onzeker, maar het onzeker zijn is totaal niet nodig.
Dan de tweede gelijkenis: (on)handig zijn. Ik ben een zeer handig persoon maar de kans bestaat natuurlijk wel dat er ooit is iets gebeurd of gebeurd is dat duidt op onhandigheid. Bij mij was het vroeger vooral onhandig zijn maar met de jaren is dat onhandige geëvolueerd naar handigheid. We komen hetzelfde tegen in het boek ‘Tang’. De man in het boek m.a.w. het hoofdpersonage is in het begin ook een onhandig persoon, maar uiteindelijk wanneer het boek eindigt is hij zoals mij geëvolueerd naar een handig persoon.
Naast de gelijkenissen hebben we natuurlijk ook verschillen.
De eerste: in het boek is het hoofdpersonage verliefd geworden op Marianne en ze vraagt veel aan haar vriend. De vriend, het hoofdpersonage, voert hetgeen wat zij gevraagd heeft ook telkens uit. Dit is niet altijd bij mij het geval. Als ze iets aan mij vragen, kan het zijn dat ik doe alsof ik het niet gehoord heb en voer hetgeen uiteindelijk dan ook niet uit.
Het tweede verschil: in het boek wordt het hoofdpersonage op korte tijd beïnvloed door Marianne maar het verschil met mij is dat ik me niet zo snel laat beïnvloeden door iemand.

Sophie Fiems
14/02/2009
0

Ik vond het een speciaal boek. Het was
verdeeld in 300 notities, wat op zich al
heel raar was. Er zit ook niet echt een
verhaal in, het gaat alleen maar over
een jongen en een meisje die denken
verliefd te zijn en het niet zeker
weten. Plus dat de jongen niets te zeggen heeft in de relatie, dus er ook
niet echt veel aan heeft. Ik vind het
geen aanrader om te lezen.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren