Cover van boek Op mijn schouders
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Moon | 2017 | 364 pagina's
ISBN: 9789048836154
Dit boek staat in de lijsten PestenAlleen zijn

Op mijn schouders

Bij een spelletje 'dikkemeidenrodeo' klampt Jack zich als een gek vast aan Libby. Niet meteen een goed begin van een relatie. Toch vinden de twee elkaar. Vreemd? Misschien niet zo... Jack lijdt aan gezichtsblindheid - hij kan geen gezichten herkennen, zelfs niet die van zijn ouders of zichzelf. Om dat te compenseren haalt hij slechte grappen uit, zoals het dikste meisje van de school vastgrijpen en niet meer loslaten. Maar Libby is wel wat gewend. Nadat ze haar moeder verloor, begon ze te eten, tot ze bevrijd moest worden uit haar huis. En dan is het een verademing als iemand je niet herkent op basis van je uiterlijk.

De middelbare school kan hard zijn. Je wordt voortdurend afgerekend op hoe je eruit ziet. In Libby's geval wordt haar gewicht iets waardoor ze opvalt in de grijze massa. Ze zou het zelf liever anders zien. Maar er is maar één iemand nodig die je ziet zoals je bent.
Dit is een verhaal over buitenbeentjes - het dikste meisje van Amerika en de jongen met prosopagnosie (zoek het maar eens op!) - maar zijn we dat niet allemaal?

Lees een stukje

Kennelijk is het mijn taak in het leven om gapende, lachende meisjes wat vriendelijkheid bij te brengen. Als je me als zeven- of achtjarige had verteld dat ik zoiets op me zou nemen, dat ik er nooit vanaf zou komen, hoe goed ik me ook over mezelf voelde, zou ik hebben gezegd: dank u, maar als het u niet uitmaakt, kies ik liever een andere taak. Wat hebt u nog meer in de aanbieding?

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.625
4.6/5 4 stemmen
Ezgi
25/11/2023
5

Het boek is een aanrader, omdat je je kan inbeelden hoe het is om een zeldzame conditie te hebben. Het boek leert je ook om van jezelf te houden ongeacht hoe je eruit ziet. Het enige minpunt is dat het boek veel pagina's heeft en het boek wisselt veel af van perspectief en dat maakt het moeilijk om de personages beter te leren kennen.  

Lotte Vanparys OLVH
30/11/2020
4

Ik vond het een heel leuk boek! Je ziet hoe mensen die een moeilijker leven hebben, daarmee omgaan. Soms vond ik het een beetje ingewikkeld, want het is geschreven vanuit de twee hoofdpersonages en hoe zij het ervaren. Het is soms niet zo duidelijk wie er aan het “vertellen” is.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren