Cover van boek Oorlogsdieren
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Athenaeum-Polak & Van Gennep | 2009 | 190 pagina's
ISBN: 9789025363994

Oorlogsdieren

Oorlog is in de eerste plaats ellende, stank, bloed en dood. De mens gebruikt wapens, tanks en spitstechnologie om zich erdoor te slepen. Maar in elke oorlog zijn er ook dieren, want mens en dier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dierenfanaat Bibi Dumon Tak verzamelt in dit boek de verhalen van enkele opmerkelijke dieren in oorlogstijd. Ze vertelt de ontroerende geschiedenissen van honden, katten, paarden en duiven die helden geworden zijn. Van dieren die troosten en de ellende verzachten, van dieren die levens redden.

Bibi Dumon Tak schrijft over de oorlogen die we al kennen, maar de verhalen die ze vertelt zijn verrassend. Heb je er ooit bij stil gestaan hoe belangrijk de postduiven konden zijn die de geallieerden achter de Duitse linies dropten? Hoorde je al van de vleermuizen die Tokio moesten aanvallen? Wist je dat er 4000 Amerikaanse verkenningshonden gewerkt hebben in Vietnam? Of dat er ooit schapen ingezet zijn om mijnen op te sporen, maar dat honden de klus veel efficiënter klaren?

Lees een stukje

Voor wie oorlog voerde was de duif een onmisbaar instrument, dat wist vriend en vijand. Daarom doodde aan het begin van de Eerste Wereldoorlog het hoofd van de Belgische postduivendienst in Antwerpen 2500 van zijn beste duiven om ze niet in handen te laten vallen van de Duitsers. Hij deed dat huilend, met een fakkel. Diezelfde middag nog viel de vijand Antwerpen binnen. Wie duiven had moest ze daarna verstoppen. De rest werd ingezet als oorlogskoerier. In Brussel en Lille eren ze daarom deze kostbare boodschappers met een eigen monument: 'aan de oorlogsduif / au pigeon soldat' staat er op het monument aan de Pantsertroepensquare in Brussel.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren