Cover van boek Ode aan de verwondering
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Academia Press | 2022 | 140 pagina's
ISBN: 9789401480260
Dit boek staat in de lijst Wereld Filosofiedag

Ode aan de verwondering

Zonder kinderlijke vrolijkheid en enthousiasme zou het leven maar saai en kleurloos zijn. Vaak verliezen of vergeten we echter die ingesteldheid naarmate we ouder worden. Het is nochtans net dankzij verwondering en nieuwsgierigheid dat heel wat wetenschappers en kunstenaars ons de fraaiste inzichten en intrigerende visies presenteren. Caroline Pauwels houdt daarom een pleidooi om de verwondering (terug) toe te laten in ons leven. In dit wervelend essay doorloopt ze de geschiedenis van kunst en wetenschap, en presenteert ons de inzichten die ze daar sprokkelde, aangevuld met haar eigen overpeinzingen.

Zelf hield Caroline Pauwels (voormalig rector van de VUB) de moed er in toen kanker haar leven binnensloop. In augustus 2022 verloor ze de strijd. Het toegevoegde nawoord maakt dat haar woorden extra nazinderen. De warme gedichten van Bart Moeyaert en de krachtige illustraties van Gerda Dendooven maken van dit boek een absolute must-read.

Lees een stukje

Als patiƫnt met een levensbedreigende ziekte worden geconfronteerd, of als samenleving met een pandemie die alles aan het wankelen brengt: je leert er ook wat van. Wat belangrijk is en wat veel minder is, bijvoorbeeld. Wat blijft, als het erop aankomt, echt over? De eenvoud: het alledaagse en het bijzondere. De mens: vaak mooier dan we denken. Elkaar: omdat we tot in onze diepste vezels sociale wezens zijn. En niet te vergeten, joie de vivre: levensvreugde, ook en zeker als het even tegenzit.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren