Cover van boek Mendelssohn op het dak
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Cossee | 2012 | 253 pagina's
ISBN: 9789059363465

Mendelssohn op het dak

Reinhard Heydrich, Hitlers rechterhand in Praag, bezoekt op een avond het concertgebouw. Hij ziet dat op het dak een standbeeld van de componist Mendelssohn staat. Mendelssohn, dat is een jood. Een standbeeld van een jood, boven op een concertgebouw in een door de nazi's bezette stad, dat kan natuurlijk niet. Heydrich geeft het bevel dat standbeeld onmiddellijk neer te halen.

Dit boek begint behoorlijk grappig want het neerhalen van het beeld gaat allerminst van een leien dakje. Maar al snel sluipt er grimmigheid in het verhaal en waaiert het boek open naar de gruwel van de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa. De nazi's heersen met harde hand. De mensen in de stad, en zeker de joden, krijgen het steeds moeilijker. De transporten naar de vernietigingskampen draaien op volle toeren. Niets of niemand lijkt aan de dood te kunnen ontkomen...

Lees een stukje

's Nachts bleven ze ergens op een dood spoor staan. Ze hoorden hoe hun beide wagons werden afgekoppeld. De hele nacht stonden ze op een onbekende halte en konden niet slapen, het was te benauwd in de geblindeerde wagon. Een beetje frisse lucht drong door de kieren naar binnen, ze gingen er om de beurt bij zitten en tilden de kinderen ernaar op.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren