Cover van boek Ik ben geen racist
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Lemniscaat | 2007 | 296 pagina's
ISBN: 9789056379223
Dit boek staat in de lijst Racisme

Ik ben geen racist

Terwijl Frederik Svensson, kortweg Svenne, zich schuil houdt voor de Zweedse politie, vertelt hij hoe het zover kon komen. Hoe hij kennis maakte met politicus Nils Dackeman en langzamerhand betrokken raakte in een politiek kluwen.
De charismatische Dackeman woont met zijn donkere vrouw Sonya in een vrijstaande villa in Malmö. Eerst deed Svenne allerlei klussen voor Nils. Na verloop van tijd schopt hij het tot partijsecretaris van de Partij Rechtvaardig Zweden, een politieke partij met rechts nationalistische idealen. De gevolgen voor Svenne maar ook voor Zweden zijn dramatisch.

Je krijgt door Ik ben geen racist door hoe mensen als De Winter, Fortuyn en Wilders te werk gaan. Doordat Svenne achteraf zijn eigen verhaal vertelt, kruip je als het ware in zijn huid. Je voelt zijn frustratie, onmacht, onzekerheid en woede, en je zit op het puntje van je stoel om te weten hoe het afloopt...

Lees een stukje

Nu denk ik aan jou.
Jij bent degene aan wie ik het verhaal vertel.
Ik denk: nu kom jij bijna binnen in het verhaal.
Ik denk: je kwam, en je bleef,
ondanks dat je weer wegging, ben je gebleven.
Ik denk: daarom vertel ik het aan jou,
omdat je bent gebleven.
Ik denk: degene bij wie je blijft, is een gelukkig man.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.25
4.3/5 8 stemmen
Julia Sentenie
28/08/2015
0

Dit is een boek wat mij bij is blijven hangen. Het is mooi geschreven, er zijn heftige gebeurtenissen en je leert ervan. Zoals Per Nilsson vaker doet, houdt hij het plot van het verhaal achter. Pas een paar uur nadat ik het uitgelezen had, begreep ik waar het over ging. Daarom ben ik het helemaal eens met het vorige commentaar.

Callas
22/05/2009
0

Het eerste boek van Per Nilsson dat ik gelezen heb, daarna volgden er in korte tijd nog 5 anderen. Het is moeilijk om niet meteen fan van hem te worden na het lezen van een van zijn boeken, want door zijn boeken maak je kennis met belangrijke onderwerpen als politiek, maatschappij en filosofie. Dit is gewoon algemene ontwikkeling.

kaya
06/07/2008
0

Ik vond het een geniaal boek. Ik ben sowieso een enorm fan van Per Nilsson en was ook erg blij met weer een nieuw boek van hem. De kracht van Nilsson zit hem denk ik in het feit dat hij een heel sterk plot heeft met daar omheen en soort verhalenweb, sterk en compleet maar je komt er stapje voor stapje achter. Ik vond 'Jij, jij en jij' zijn beste boek.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren