Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Clavis | 2015 | 360 pagina's
ISBN: 9789044822274

Het vierde rijk

Blenda is 15 wanneer ze verhuist en naar een nieuwe school moet. Het is niet makkelijk voor haar om vrienden te maken en op school heeft iedereen een duidelijke plaats in de hiërarchie. Alles verandert wanneer Blenda samen met twee andere leerlingen de opdracht krijgen om onderzoek te doen naar Hitler en zijn machtspositie. Blenda komt zo op het idee om Hitlers succesvolle retoriek zelf te gaan toepassen, om zo meer macht te verwerven op school. Dat loopt al snel uit de hand, wanneer duidelijk wordt dat machtig zijn het enige is wat telt: leerlingen willen hun plaats in de rangorde op school behouden of opklimmen en proberen angstvallig te vermijden om te eindigen als buitenbeentje…

Dit boek toont aan hoe erg mensen gehecht raken aan een machtspositie en wat ze ervoor overhebben om die te behouden. Een interessant boek met een historische insteek.

Lees een stukje

Schrapend staal over de versleten vloer. Een voor een staan de leerlingen van klas 3C op en verlaten het klaslokaal. Ten slotte blijven alleen Blenda en het meisje aan het tafeltje naast haar over. Blenda slikt. Ze weet niet wat ze moet doen. Pesters heeft ze wel meegemaakt, en groepen meiden die de hele klas domineerden, maar zoiets als dit niet. Ze hoort hoe het muisgrijze meisje ook opstaat. Het geluid van luidruchtige stemmen en gelach op de gang dringen het klaslokaal binnen en Blenda kijkt op, ervan overtuigd dat het meisje zich bij de rest zal voegen.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren