Cover van boek De zee zien
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
De Fontein | 2015 | 158 pagina's
ISBN: 9789026139130

De zee zien

Kees is 15 jaar wanneer hij zijn vriend Jan van de schoorsteenpijp ziet vallen. Jan is op slag dood. Kees zou ook omhoog klimmen, maar krabbelde op het allerlaatste moment terug. Hij vertelt aan niemand dat hij Jan heeft zien vallen. Wanneer Kees bijna 70 jaar is, blikt hij terug op zijn vriendschap met Jan en wat er toen gebeurd is. Hij denkt ook terug aan zijn verliefdheid voor Marijke, de tweelingzus van Jan.

Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Kees Meinderts schrijft in mooie taal over thema's als rouw, schuld en onschuld en vriendschap. Er is ook ruimte en aandacht voor de liefde. Een poëtisch, ontroerend boek waar je helemaal in kan verdwijnen.

Lees een stukje

Jan bleef de hele weg naar het strand stil en in zichzelf gekeerd. Mijn pogingen hem aan de praat te krijgen liepen op niets uit. Hij zei ja of nee of helemaal niets. Ik gaf het op en fietste zwijgend naast hem. Als we gedwongen waren achter elkaar te rijden en ik vooropging, keek ik angstvallig om om te zien of hij me nog wel volgde. We reden de hoge duin op en bleven op de top staan. Voor ons lag de zee.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen
Anoniem
14/11/2022
0

Emotioneel en goed geschreven.

Koos Meinderts beschrijft in dit boek het verhaal rondom de dood van Jan. Een fictief maar waargebeurd verhaal van een broer van zijn moeder. Via simpele beschrijvingen en emotionele gedachtes neemt hij je mee in het verhaal van kees. De zee zien raakt je van het begin en laat je niet meer los.  

Wanneer Kees een puber is ontmoet hij de stoere Jan. Samen maken ze veel plezier. Tot Jan een schoorsteen ontdekt. Ze wilden samen in de schoorsteen klimmen. Maar wanneer het moment aangebroken is en Jan boven in de schoorsteen zit gebeurt er iets verschrikkelijk. Jan valt naar beneden en sterft bij de impact op de grond. Kees zal verder moeten met zijn leven zonder zijn beste vriend. 

Het boek start met een proloog waarin Kees vertelt dat zijn vriend van vroeger is doodgegaan. Hoe hij echt dood is gegaan weet je niet. Maar door de opmerkingen zoals: “maar mijn verhaal hou ik voor mezelf” weet je dat er iets vreselijks moet zijn gebeurd. Vervolgens neemt Meinderts je mee naar het jaar 1959 en begint het verhaal van Kees en Jan. Ook binnen dit verhaal wisselt Meindert continu van tijd op een bijzondere manier. De tijd sprongen worden gevormd door herinneringen van Kees en lijken daardoor heel natuurlijk.  

Verschillende dingen zorgen ervoor dat je interesse krijgt in het verhaal bijvoorbeeld de karaktereigenschappen van Jan, de rare uitspraken van Jans opa en de onverklaarbare handelingen van Kees. Dit zorgt ervoor dat het verhaal interessant blijft. Na de dood van Jan verandert Kees' leven: hij verliest zijn jeugd. Een schuldgevoel overheerst. Kees vertelt niet meer over Jan maar spreekt hem rechtsstreek aan.  Kees´ verdriet en zijn schuldgevoel spelen de hoofdrol. Meinderts maakt Kees' innerlijke strijd op indrukwekkende manieren duidelijk.  

Meinderts sleept je mee in het verhaal door zijn prachtige schrijfstijl en de herkenbare gedachtengangen van Kees. Hij toont het ware verdriet van een puberende jongen. Hij durft het echte verhaal van Kees te vertellen. De zee zien bevat een verhaal dat verdient gelezen te worden.

Katina_04
21/09/2018
0

Kei leuk boek

Wat vind JIJ?

Aantal sterren