Cover van boek De roes van het heden
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Atlas Contact | 2015 | 222 pagina's
ISBN: 9789025446048

De roes van het heden

Toen Luc De Vos op 29 november 2014 overleed ging er een schokgolf door Vlaanderen. De innemende frontman van Gorki wist 25 jaar lang velen te beroeren, vooral met zijn songs, maar ook met zijn columns en boeken. Auteur en goede vriend Christophe Vekeman maakte voor De roes van het heden een selectie uit de stukken die ‘Vos’ schreef voor Humo, De Standaard en vooral voor het Gentse stadsmagazine Zone 09. Hij voegde er ook enkele niet eerder gepubliceerde columns aan toe.

‘Wie Luc De Vos leest voelt zich nooit alleen,’ schrijft Christophe Vekeman. En inderdaad, het is alsof hij naast je zit, de monkelende buitenstaander die dit aardse tranendal bekijkt. Weemoed en overmoed, bedeesdheid en durf, een nostalgische kijk op het verleden (of juist niet) wisselen elkaar af in zijn columns. Uiteraard duikt ook her en der de ‘maat’ Roxy op. Tussen de lijnen merk je hoe belezen ‘Vos’ was en hoe groot zijn kennis van de muziekscène was. En er valt heel wat te lachen. Maar het besef dat hij er niet meer is, blijft schrijnen.

Lees een stukje

Het hardst heb ik gezweet toen moeder mij ontdekte op de zolder waar ik voor de ineengezakte spiegelkast van mijn overgrootmoeder mijn homoseksuele podium-act stond te oefenen, enkel gekleed in een zwarte rubberen onderbroek die ik ook al zelf had ontworpen, met stukken rubber van de versleten banden van onze tractor. Moeder was te stomverbaasd om een woord te uiten maar stond met moordzucht in haar ogen klaar om mij het pak rammel van mijn leven geven. ‘Ha, moeder,’ zei ik, met een kop zo rood als een tomaat. ‘Ha, moeder, goed dat gij eens komt kijken: om te besparen op het waspoeder en omdat ge zoveel onderbroeken niet meer zoudt moeten wassen, heb ik de rubberen onderbroek uitgevonden, zelfgemaakt van tractorbanden, die moet ge nooit meer wassen, alleen wat afspoelen onder de kraan en klaar is Kees. Zijt ge nu niet content?’ Mijn moeder viel mij huilend in de armen. ‘Dat ik dat nog mag meemaken, mijn zoon die mij zo goed helpt in het huishouden, nu kan ik in plaats van onderbroeken te wassen gaan kaarten met de andere boerinnen van de Boerinnenbond.’

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.5
3.5/5 2 stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren