Bent u daar, God? Ik ben het, Margaret
De bijna-twaalf-jarige Margaret verhuist van het grote New York naar een klein dorpje, waar het plotseling belangrijk is of je Joods of Christelijk bent (want dan weet je in welke jeugdbeweging je mag). Margarets ouders houden niet van godsdienst dus beslist ze om in gedachten en dagboek in gesprek te gaan met God... en haar nieuwe groepje vriendinnen. Ze hebben het vooral over behas, jongens, de eerste keer ongesteld worden en dat ene feestje waar ze spin-the-bottle speelden met de hele klas. De titel klinkt ernstig, maar vergis je niet: dit is een grappig, hartverwarmend boek vol vriendschap, eerste liefdes en herkenbare schooltoestanden.
Dit boek is in de Verenigde Staten veel besproken. Het verscheen oorspronkelijk in de jaren zeventig maar zelfs nu wordt 'Margaret' vaak verboden op scholen, omdat het openlijk over religie, puberteit èn menstruatie gaat. Oordeel vooral zelf!
Lees een stukje
We legden onze jongensschriften op de grond, en Nancy pakte ze een voor een op. Ze las ze allemaal en liet ze rondgaan zodat wij ze ook konden bekijken. Het schrift van Janie als eerste. Zij had zeven namen opgeschreven. Nummer een was Philip Leroy. Gretchen had vier namen. Nummer een was Philip Leroy. Nancy had een lijst van achttien jongens. Ik kende niet eens achttien jongens! En nummer een was Philip Leroy. Toen Nancy bij mijn jongensschrift was aangekomen, verslikte ze zich in een ijsklontje in haar glas cola. Toen ze weer op adem was, las ze voor: 'Nummer een - Philip Leroy'. Iedereen grinnikte. 'Nummer twee - Jay Hassler. Waarom heb je hem uitgekozen?'
Beluister een stukje
Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.
Wat andere lezers vinden