Cover van boek Antarctica: het verhaal van de Belgen op de pool
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Standaard | 2007 | 318 pagina's
ISBN: 9789002220012

Antarctica: het verhaal van de Belgen op de pool

De eerste mensen die ooit op de zuidpool overwinterden waren Belgen! Adrien de Gerlache was in 1897 vanuit Antwerpen vertrokken met de Belgica, een omgebouwd robbenschip met drie masten, een stoomketel en een twintigtal bemanningsleden. De expeditie werd een wetenschappelijk succes, maar de Belgica zou wel bijna een volledig jaar vastgevroren zitten in het pakijs rond de pool.
Het is met de tocht van de Belgica dat dit boek over de Belgen op de zuidpool begint. Daarna komt het verhaal van de Belgische expedities vanaf de jaren '50, en een verslag van enkele hedendaagse avontuurlijke poolreizen zoals die van Dixie Dansercoer.

Dit boek staat vol foto's. Ze tonen de adembenemende landschappen waarin één van de avontuurlijkste hoofdstukken uit de Belgische geschiedenis zich afspeelde. Er zijn ook veel oude foto's die de verhalen echt tot leven brengen. Zwart-witfoto's van de ingesneeuwde Belgica bijvoorbeeld, die als een spookschip verlicht wordt door de maan tijdens de lange poolnacht.

Lees een stukje

De enige levende dieren die ze na verloop van tijd op hun bord konden doen belanden, waren pinguïns. Eén grote keizerspinguïn volstond om de volledige bemanning van achttien man te eten te geven. Het was dan wel vers vlees, maar er waren smakelijker dingen dan dat. Het vlees leek volgens de Gerlache op dat van een amfibie: taai, vettig en olieachtig. Cook beschreef het uitzicht als 'een mengsel van rundvlees, bedorven kabeljauw en taaie eend, gebraden in een pot, met saus van bloed en levertraan.'

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.5
4.5/5 3 stemmen
do a flip
15/11/2021
5

zalig

Wat vind JIJ?

Aantal sterren