
Werken voor de vijand
Albert, de opa van Jori, praat niet graag over wat hij in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Geen wonder, want hij werd gedwongen om voor de Duitsers te werken. Net als 500.000 andere jongens en mannen. Als hij na de bevrijding thuiskomt, heeft niemand belangstelling voor wat hij beleefd heeft. Totdat Jori hem vraagt naar zijn oorlogsherinneringen.
Jori leert uit wat opa Albert hem vertelt dat in oorlogstijd niets voorspelbaar is en dat toevallige omstandigheden je lot bepalen. In het boek staan foto's van opa Albert. Die onderstrepen de echtheid van het verhaal, dat gebaseerd is op het leven van de opa van de schrijver.
Lees een stukje
Die zondag luisterden de drie jongens in de Noorderkerk verbaasd naar de preek van dominee Derksen. Vanaf de preekstoel waarschuwde de dominee: 'Mensen, ga niet in op alle mooie voorstellen van onze bezetters. Wie in Duitsland gaat werken, dient niet het landsbelang. Wij moeten ons hiertegen verzetten.'
Albert knoopte de woorden van de dominee goed in zijn oren. Stiekem keek hij om zich heen of Marie van der Knaap in de kerk zat. Hij vond haar niet. Maar evengoed was zij een reden om in Maassluis te blijven.
Wat andere lezers vinden
ziet er heel spannend uit!!!