Cover van boek Vogel
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Kluitman | 2014 | 251 pagina's
ISBN: 978902629828

Vogel

Op de dag dat Jade geboren werd, verongelukte haar broer John op vijfjarige leeftijd. Twaalf jaar later drukt deze tragedie nog steeds z’n stempel op Jades familie. Opa hult zich in stilzwijgen, Jades moeder is afstandelijk en heeft haar vechtlust verloren en haar vader vlucht in een even fascinerende als gevaarlijke wereld van geesten en bijgeloof. Op haar nachtelijke zwerftochten leert Jade de mysterieuze John kennen, met wie ze lange gesprekken voert. Zijn verschijning brengt in Jades familie uiteenlopende reacties teweeg. Vooral Jades opa gaat flink tegen John tekeer; hij denkt immers dat de jongen een 'duppy' is, oftewel een boosaardige geest. Als blijkt dat John lang niet altijd eerlijk is geweest, voelt Jade zich bedrogen. Een ultieme confrontatie blijkt onvermijdelijk.

Het is maar moeilijk te geloven dat Vogel het debuut is van de Amerikaanse auteur Chrystal Chan. Haar geheel eigenzinnige, originele benadering van thema’s als vriendschap, leugens en verraad, opgroeien en familiebanden, maakt van haar verhaal een echte ‘must read’. Dankzij de knap uitgewerkte personages en spannende passages over bijgeloof is dit boek een ongewoon en beklemmend verhaal geworden, dat een ruim lezerspubliek verdient.

Lees een stukje

Mijn opa hield op met praten op de dag dat hij mijn broer John had vermoord. Mijn broer heette John, totdat opa zei dat hij meer op een vogel leek omdat hij altijd overal vanaf sprong, en die naam is blijven hangen. Vogels dikke zwarte haar piekte alle kanten op, als de veertjes op de kop van een merel, en opa zei dat hij wilde wedden dat Vogel op een dag ook zou kunnen vliegen als een merel. Dat soort dingen zei opa telkens, en niemand trok zich er veel van aan totdat Vogel van de rotsen sprong, van de steile rotswand aan het einde van de prairie, waar het gras heel hoog is. Onder aan de afgrond van wel honderd meter was een droge rivierbedding. Niet ver van Vogels lichaam werd zijn blauwe badhanddoekje gevonden; de handdoek die hij als vleugels had gebruikt was in een struik blijven haken. Vanaf die dag heeft opa nooit meer iets gezegd. Geen woord.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.51852
Anoniem
20/11/2020
5

Het is niet alleen een leuk boek maar ook een emotioneel en mooi boek, als je er in het begin naar kijkt, lijkt het een saai en stom boek maar als je begint, kun je niet meer stoppen met lezen. Het allerbelangrijkste is ''Leef er in mee''. TOP BOEK!

Olivia
10/09/2020
4

Echt super boek!!!?????????????

marie3
08/08/2019
0

Het beste maar ook het emotioneelste dat ik ooit heb gelezen. het beste boek aller tijden. dankzij dit boek ben ik heel veel beginnen lezen

happy jitte
05/01/2016
0

ik wil het graag eens lezen

Jana
29/11/2015
0

Vogel is een heel goed boek, af en toe een beetje moeilijk te begrijpen, maar het verhaal is en blijft heel mooi!

julie1
01/06/2015
0

Heel slecht boek

kyara matthijs
26/05/2014
0

ik vind dit boek super leuk !

Wat vind JIJ?

Aantal sterren