Cover van boek Kaas
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Athenaeum-Polak & Van Gennep | 2012 | 114 pagina's
ISBN: 9789025370237

Kaas

Frans Laarmans, een eenvoudige bediende, laat zich verleiden om een baan als kaashandelaar aan te nemen. Wil hij zijn gezicht niet verliezen moet hij op een week tijd twintig ton kaas zien te verkopen. Het plan mislukt echter jammerlijk omdat Laarmans niet in het gladde verkoperswereldje past.

Kaas is een novelle waarin Elsschot een cynisch beeld schetst van een man die een vak moet uitoefenen dat helemaal in strijd is met zijn karakter. De auteur steekt zijn afkeer voor wollige verkoperspraatjes niet onder stoelen of banken. Wie die afkeer deelt, zal vaak smakelijk om deze klassieker moeten lachen.

Lees een stukje

Eureka! De beginletters vormen Gafpa, een echt slagwoord. Koop liever uw kaas bij de Gafpa, mijnheer. Ik zie wel dat u niet gewoon zijt aan echte Gafpakaas, mevrouw. Gafpakaas is geen kaas, het is honig, mijnheer. Haast u, want onze laatste zending Gafpakaas is bijna uitgeput. Later zal kaas vanzelf wegvallen, want Gafpa wordt spoedig een synoniem van volvette Edammer kaas. Ik heb gedejeuneerd met één enkel broodje en een stuk Gafpa. Zover moet ik komen.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.863635
Noah De Jaeger-Braet
04/03/2024
4

[Review bevat spoilers]

Een smakelijk avontuur in "Kaas"

“Kaas” van Willem Elsschot is een literair meesterwerk dat je als lezer meeneemt op een fascinerende reis door de wereld van handel, ambitie en menselijke zwaktes. Ondanks dat het boek werd gepubliceerd in 1933 blijft het boeiend en relevant, omdat het op een slimme manier naar de menselijke natuur kijkt.

Het verhaal gaat over Frans Laarmans, een kantoorbediende of klerk die zijn saaie baan opgeeft om handelaar in Edammer kazen te worden. Het lijkt misschien een rare beslissing, maar al snel ontvouwt zich een verhaal vol grappige situaties en onverwachte wendingen. Elsschot laat op een slimme manier zien hoe gekke dromen en snelle beslissingen soms tot onverwachte gevolgen leiden.

Frans Laarmans, het hoofdpersonage, is zeer goed beschreven. Zijn interne strijd tussen het verlangen naar avontuur en de druk van wat anderen van hem verwachten, sleept de lezer enorm hard mee in het verhaal, aangezien je hierdoor medelijden begint te krijgen met het feit dat hij zich bij mensen zoals de vrienden van Van Schoonbeke voordoet als iemand anders. Laarmans is geen traditionele held. Hij worstelt met zijn eigen zwaktes, wat het verhaal zeer interessant maakt. Zijn transformatie van een gewone kantoormedewerker naar een kaashandelaar staat volgens mij symbool voor de zoektocht naar wie je bent en wat het leven voor je betekent. De auteur vermeldt alle belangrijke personages al op pagina vijftien, wat ik slim vind. Op die manier krijgen lezers meteen een idee over wie de personages zijn, vooral omdat het in het begin vaak verwarrend is om te weten over wie het verhaal gaat.

Het verhaal wordt verteld in de vertellende-ik, aangezien er hoofdzakelijk in de onvoltooid verleden tijd wordt geschreven over de eigen ervaringen en gedachten van de protagonist. Dit vertelperspectief zorgde ervoor dat ik goed begreep hoe hij zich voelde, wat hem motiveerde en welke innerlijke problemen hij had.

Bij het lezen van “Kaas” ervaarde ik een constante spanning. Vanaf het moment dat de twintig ton Edammer kaas werd geleverd tot het moment dat hij de weg naar een succesvol kaashandelaar worden opgaf, stond er veel druk op Frans en dat maakte het verhaal zo opwindend. Tijdens zijn kort traject als handelaar bleef ik hopen dat hij door een mirakel de twintig ton toch zou kunnen verkopen, maar jammer genoeg gebeurde dit niet.

Het thema van ambitie en de prijs die men betaalt voor het najagen van dromen is het leidmotief van het boek. De auteur bekijkt zeer kritisch hoe hebzucht en de verleidingen van succes mensen beïnvloeden en ik vind het geweldig hoeveel realistische elementen zoals deze in het verhaal voorkomen.

Al met al is “Kaas” een meeslepende en moderne klassieker vol humor. Ik zou dit boek aanraden aan iedereen die van sarcastische en ironische humor houdt.

Bianka
09/11/2023
0

ik vond het een moeilijk boek en snapte het niet 

sophia
24/10/2023
1

saai

Amber De Boos
30/05/2019
0

Ik heb het boek ‘kaas’ gelezen van Willem Elsschot. Ik vond het boek een moeilijk te lezen boek. De moeilijkheid in dit boek is vooral de taal. Het boek is niet geschreven in het Nederlands dat wij nu kennen. Door deze moeilijkheid had ik niet de neiging om steeds verder te lezen.
In het begin van het boek wordt er gedetailleerd geschreven hoe het overlijden van zijn moeder in zijn werk is gegaan. Tijdens deze gebeurtenis werd je meegezogen in het verhaal. Ik had gehoopt dat de spanning van het boek in deze lijn zou verder gaan, maar dit viel echter tegen. Naarmate dat boek vorderde vond ik het verhaal te langdradig. Het gaat over Frans die een nieuwe job aangeboden krijgt bij een kaasbedrijf. Hij neemt deze job aan, maar uiteindelijk beseft hij dat dit toch niet de job van zijn leven is . Ik vind dat de auteur te lang bij deze gebeurtenissen blijft staan, waardoor de spanning van het boek afneemt.
Het boek werd vertelt vanuit het ik-perspectief van Frans. Het perspectief is een positief punt van het boek omdat je zo de hoofdrolspeler beter leert kennen. Je kan je zo beter inleven in het verhaal, je kent zo de gevoelens en de gedachten van de hoofdrol.
De medepersonages hebben geen grote rol gespeelt in het verhaal ‘kaas’. Zij zijn vooral de mensen dat Frans juist helpen en, of beïnvloeden. Frans zijn vrouw vindt dat hij zijn oude job niet zomaar mag opgeven. Zijn broer die het werk dokter uitoefent schrijft hem een briefje met een goede reden dat hij tijdelijk kan stoppen met zijn eigen werk. De reden dat hij op het briefje schrijft is: herstellen van een zenuwziekte. De medepersonages beïnvloeden en helpen hem. Uiteindelijk merkt hij dat zijn nieuwe job toch niets voor hem is en is hij zijn naasten erg dankbaar om hem te helpen.

Alicia
28/05/2019
0

Ik heb het boek ‘Kaas’ gelezen van Willem Elsschot. Ik ben geen boekenworm die elke twee weken een boek uitgelezen heeft. Daarom sprak dit boek me aan wanneer ik voor de rekken in de bibliotheek stond. Het is een dun boekje met een korte, bondige titel waar je meer over wilt weten.

In het algemeen was dit een leuk boek om te lezen. We lazen hoe de hoofdpersonage zich voelde en dacht doorheen het hele verhaal, hij was altijd aan het woord. Toen het boek net startte raakte ik in de war door de vele namen van personages die vermeld werden. Hoe verder je las werd dit wel duidelijker maar toch moest ik mijn hoofd erbij houden.

Ik vind het spijtig dat we niet veel te weten zijn gekomen over de familie van Frans, zijn vrouw en zijn dochter. Soms kwam ze aan bod wanneer ze langs zijn bureau moest passeren maar meer niet. Grotendeels ging het over Frans, over zijn oud bureau-job, over zijn tonnen kaas die hij verkocht moest krijgen maar weinig over de andere personages wat ik na een tijd in het boek saai begon te vinden.

Ook hoopte ik dat hij niet zoals verwacht terug ging naar zijn oude bureau-job, waar hij eigenlijk wel gelukkig was. Toch was dit zo en ik vond dit jammer, ik fantaseerde al dat het hem toch ging lukken. Ik vond het een doorsnee verhaal doordat dit gebeurde omdat je dit al kon voorspellen. Ik had meer verwacht dan enkel het verhaal te horen wat Frans zei, meerwaarde aan dit boek zou zijn dat er verschillende vertelperspectieven worden gebruikt verdeeld over de verschillende personages.

Over de taal van het boek. Ik vond dit een redelijk moeilijk boek om in te lezen, het ging niet vlot. Hij gebruikte moeilijke woorden die ik soms niet begreep. Ook gebruikte hij een bepaalde humor die ik niet als humor beschouwde.

Jelle Claeys
11/05/2019
0

Kaas, Willem Elsschot

Wat me bij dit boek aansprak was eerst en vooral het aantal pagina’s. Ik ben niet zo’n grote lezer, maar dit boek heb ik wel graag gelezen. Wat me zeker ook overtuigde om het boek te lezen waren de commentaren van klasgenoten, kennissen en vrienden. Zij vonden het allemaal een ludiek, luchtig boek dat makkelijk te begrijpen was. Dit gevoel had ik ook wanneer ik het boek aan het lezen was.

Het boek handelt over een man dat eerst werkte als klerk bij een General Marine and Shipbuilding Company, maar daarna krijgt hij een baan aangeboden als verkoper van kaas. In deze job faalt hij volledig en besluit hij dit hoofdstuk op te doeken. Wanneer dit hoofdstuk is afgesloten krijgt hij opeens een grote bestelling binnen en dat maakt zijn falen nog extra zuur. Wat grappig is aan dit verhaal is dat iedereen zijn kaas wel lekker vindt, maar toch krijgt hij geen bestellingen binnen.

Zoals ik al zij in de inleiding wordt het verhaal heel luchtig en op een ludieke manier verteld. Je leest gemakkelijk door te zinnen en het is ook makkelijk te begrijpen. Doordat je er snel kan doorlezen zit je ook helemaal mee in het verhaal en wordt je keer op keer getriggerd om verder te lezen. Dit boek heb ik dan ook op een paar dagen volledig doorlezen.
Het thema van dit boek behandelt het menselijk falen, mislukken. Doordat meneer Laarmans (de kaasverkoper) zijn kaas niet verkocht krijgt stopt hij algauw met deze job. Wat hij erg jammer vindt want hij wou graag tot de hogere klasse van de mens behoren, maar daar is hij niet in geslaagd.
Het verhaal speelt zich af in België en in Nederland. Dit komt doordat meneer Laarmans in België woont, maar het kaasbedrijf gevestigd is in Nederland. Doordat hij af en toe heen en weer moet rijzen tussen de twee landen speelt het verhaal zich af over een periode van enkele maanden.

Het boek is zeker aan te raden aan iedereen omdat dit snel en gemakkelijk leest. Het is geen dik boek, maar je zit wel echt in het verhaal en je kan je er goed in inleven.

Emiel De Block
20/01/2016
0

Toen ik het boek ‘Kaas’ zag in de bibliotheek stond het mij direct aan. Het is een dun boekje en aangezien ik niet zo graag lees vond ik dit ideaal. Het verhaal is chronologisch opgebouwd en geschreven in het ik-perspectief. Hierdoor kom je de gevoelens en gedachten van de hoofdpersonage te weten en wordt het inleven veel makkelijker.<br>
Wanneer ik begon met lezen, viel het een beetje tegen. Het begin is moeilijk te volgen doordat de schrijver de personages voorstelt. Naar mate ik verder las, werd alles duidelijker. De hoofdpersonage is Frans Laarmans. Frans heeft een vrouw en twee kinderen. Hij is niet de favoriet in de familie. Zijn broer is arts en dus veel belangrijker voor de familie. Wanneer Frans naar de begrafenis van zijn moeder gaat ontmoet hij meneer Van Schoonbeke. Hij is een rijke man die bijeenkomsten organiseert . Meneer Van Schoonbeke nodigt hem uit om op bezoek te komen en biedt hem een baan als kaashandelaar aan. Hij wil meteen zijn oude baan als klerk laten vallen maar zijn vrouw houdt hem tegen. Via zijn broer regelt hij een dokterverklaring waarin staat dat hij een zenuwziekte heeft. Zo krijgt hij drie maanden verlof. Laarmans richt zijn eigen huis in als kantoor. Hij krijgt 10.000 kilo kaas dat hij moet verkopen. Laarmans is zo druk bezig met het kopen van spullen en het inrichten van zijn kantoor dat hij vergeet zijn kazen te verkopen. Omdat hij zelf niet goed weet hoe hij nu al die kazen moet verkopen vraagt hij agenten, verspreidt over heel België. Nog steeds komen er geen bestellingen binnen. Uiteindelijk ziet Frans in dat dit niks voor hem is en stopt met zijn kaasavontuur. Hij keert terug naar zijn oude bedrijf en beseft dat hij het best leuk vond.<br>
Kaas is zeker een aanrader voor andere jongeren die niet graag dikke boeken lezen. Het verhaal is ook grappig en tof geschreven! Ik zou het zeker opnieuw lezen.

Bernard
07/06/2015
0

Ik heb het boek ‘Kaas’ van Willem Elschot gelezen. De titel van het boek sprak me helemaal niet aan, maar ik was tevens nieuwsgierig om het boek te lezen. Ik was namelijk benieuwd hoe je een boek over kaas kunt schrijven. Het boek leest niet echt vlot, dit komt mede door de schrijfstijl van het verhaal. Ik had moeite om me in te leven en had het gevoel niet echt meegesleurd te worden in het verhaal.

In het boek draait het allemaal om Frans Laarmans. Laarmans is tevens ook de protagonist van het verhaal. Hij is een zeer introvert, schuchter en onzeker persoon,en maakt vaak sarcastische moppen. Frans heeft altijd een kantoorjob gehad, tot hij een job begint als kaashandelaar. Voor deze job is Laarmans helemaal niet geschikt. Hij heeft namelijk jaren op kantoor gewerkt en had niet zo veel sociaal contact met mensen. Als handelaar moet je namelijk sociaal vaardig aangelegd zijn, en dit was bij Frans niet het geval. Dit was dus niet de geknipte job voor hem. Over de andere personages kom je eigenlijk weinig te weten in het verhaal. We weten wel dat Frans een vrouw heeft, een zoon en een dochter. Dan is er uiteraard nog zijn vriend, Van Schoonbeke, die hem de job als kaashandelaar heeft gegeven. Buiten Frans, kom je eigenlijk heel weinig te weten over het innerlijk en de levensomstandigheden van de andere personages. Dit vond ik heel erg spijtig, omdat ik graag had gehad dat de personages wat meer uitgewerkt zouden zijn.

Over het algemeen vond ik ‘Kaas’ geen aangenaam boek om te lezen. Er zat weinig actie in het verhaal en vond het vrij saai om te lezen. De personages mochten dieper uitgewerkt zijn, en de schrijfstijl mocht vlotter zijn. Desondanks de titel me niet echt aansprak, had ik wel meer verwacht van het verhaal. Die verwachtingen zijn helaas niet ingelost.

Dani Stul
03/06/2015
0

Ik vind dit boek een echte aanrader voor jonge studenten zoals ik. Ik ben iemand die niet iedere dag boeken leest en was dan ook op zoek naar een kort en bondig boek.Ik ben dan ook heel blij dat dit een zeer duidelijk boek was waarin men werkt met keine hoofdstukjes zodat je heel goed kan volgen. Alleen in het begin is het wat moeilijk volgen omdat men zeer veel personages in het eerste hoofdstuk betrekt die je op dat moment nog niet kent. Vanaf hoofdstuk 2 gaat alles veel vlotter omdat het hoofdpersonage Laarmans dan verteld over hoe hij alles meemaakt en hoe hij zich daar bij voelt. Het boek begint heel tragisch door de dood van de moeder van het hoofdpersonage Leemans. In het boek worden wel veel moeilijke woorden gebruikt maar ik denk dat dit komt door dat het boek al redelijk oud is. Na een paar bladzijden begrijpt je waarom men voor de titel Kaas gekozen heeft. Laarmans werkte als klerk op het kantoor van de General Marine and Shipbuilding Company. Op een dag kreeg hij door zijn vriend Van Schoonbeke een job aangeboden om vertegenwoordiger te worden voor een Nederlands kaasbedrijf ‘Hornstra’. Laarmans was onmiddellijk akkoord en wou zo snel mogelijk aan de slag. Hij was dan verantwoordelijk voor Vlaanderen en Groothertogdom Luxemburg. Hij moest er 20 ton kaas zien te verkopen. Dit was dan ook een zeer moeilijke opdracht voor iemand die nog nooit in de kaasverkoop gewerkt had en er ook niet echt interesse voor heeft. Laarmans gaat hem dan ook moed indrinken op café wat voor zeer grappige taferelen zorgt in het boek. Hij is dan ook zeer nerveus wanneer hij kaas moet verkopen en durft zelf zijn eigen baas niet onder ogen komen omdat hij last heeft van faalangst. Ik ben heel erg geschrokken van dit boek omdat ik het echt een tof boek vond waarin men zeer duidelijk was en zelf nog enkele humoristische aspecten in gestoken heeft. Dit boek is een echte aanrader voor jongeren zoals mij die op zoek zijn naar een boek waarin men kort en bondig een verhaal uitlegt en ook tijd heeft voor een beetje humor.

Lori Florquyn
17/04/2015
0

In de les Nederlands hebben we het boek ‘Kaas’ kort besproken. Ik vond het fragment dat we toen gelezen hebben best wel grappig, daarom wou ik weten hoe het hele verhaal loopt. Het begin van het boek was moeilijk om te volgen. Je maakt onmiddellijk kennis met heel wat personages. Het begint onmiddellijk bij de dood van de moeder van het hoofdpersonage ‘Frans Laarmans’.
Het verhaal is geschreven in de ik-vorm. Je volgt dus alles door de ogen van Laarmans en kan je dus goed inleven in zijn gedachten en gevoelens. Er worden soms moeilijke woorden gebruikt of woorden in het Middelnederlands (bijv. mede). Sommige woorden of zinnen moest ik meerdere keren lezen voor ik ze begreep. Ik denk dat het komt omdat het boek al redelijk oud is.
Laarmans werkte als klerk op het kantoor van de General Marine and Shipbuilding Company. Op een dag kreeg hij door zijn vriend Van Schoonbeke een job aangeboden om vertegenwoordiger te worden voor een Nederlands kaasbedrijf ‘Hornstra’. Laarmans was onmiddellijk akkoord en wou zo snel mogelijk aan de slag. Hij was dan verantwoordelijk voor Vlaanderen en Groothertogdom Luxemburg. Hij moest er 20 ton kaas zien te verkopen. Het verhaal is langs de ene kant wel grappig, omdat Laarmans zich moed gaat indrinken voor hij naar een kaaswinkel gaat om een eventueel contract te bekomen. Langs de andere kant is het zielig omdat hij zelf veel moeite heeft om contacten te leggen met andere mensen die misschien kaas willen kopen en omdat hij de baas van Hornstra niet onder ogen durft te komen wanneer hij gefaald heeft.
Het verhaal was op zich gemakkelijk te volgen. Het bestond uit kleine hoofdstukjes. In het begin was het wel even zoeken om goed mee te zijn met alles wat er gebeurt. Het boek omvat weinig pagina’s, maar het is zeer duidelijk geschreven. Ik vind het zeker een aanrader voor mensen die houden van een kort, maar bondig verhaal. Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen. Moest er een film van zijn of komen, zou ik hem zeker en vast ook eens willen bekijken.

lisa
11/04/2015
0

Ik heb ook het boek ‘Kaas’ gelezen van Willem Elsschot. De kaft van het boek spreekt me niet zo aan om dit boek te lezen. Maar toch ben ik maar aan de slag gegaan. Het is niet zo een dik boek dus ik dacht dat het makkelijk zou verlopen om dit boek uit te lezen, maar door de moeilijke taal ging dit niet zo snel. Ik denk dat het komt omdat het boek is geschreven in 1933. Hij schrijft zeer neutraal, zonder veel rond de pot te draaien, dat het voor mij moeilijk maakt om het boek uit te lezen. Langs de andere kant vind ik het dan zeer knap dat hij zo een boek heeft kunnen schrijven. Deze roman is zeer realistisch en komt voor in het dag dagelijkse leven, wat dus wel interessant is. Het boek begint met zijn moeder die sterft, wat ik een raar begin vond van het boek in vergelijking met de inhoudt van het boek. En het boek eindigt bij het graf van zijn moeder, dat het boek wel mooi afsluit dat alles terug in orde is. Ook komt het veel ter sprake over zijn familie. Ook over zijn moeder die is gestorven en wou dat ze dit nog allemaal mocht meemaken. Uiteindelijk stopt hij dan met de kaashandel voor zijn familie, wat ik een mooi gebaar vond. Het boek is geschreven vanuit een ik-persoon. Bij de personages draait het boek dan ook helemaal over Laarmans, de rest is niet echt zo van belang. Laarmans zou graag in de handel gaan, om een hogere naam en beter te staan bij de vrienden van Schoonbeke, waar zijn kaasavontuur ook begint. Die hij leren kennen heeft na de begrafenis van zijn moeder. Maar het liefst zit hij op zijn vertrouwde bureau en omgeving waar hij voor de kaashandel werkte. Het boek van Willem draait dus eigenlijk om de personen en de gebeurtenissen dat er in gebeuren. Het was een moeilijk boek voor me, en daarom ook niet zo’n tof boek. Maar dat kan voor elk persoon anders liggen!

Junaid Chaudry
25/02/2015
0

Ik vond Kaas een meeslepend boek. Het gaat over een man, Frans Laarmans, die zijn job als klerk bij de Genral Marine and Shipbuilding Company opgeeft om verkoper van kaas te worden.
In het begin van het verhaal sterft de moeder van Frans. Op de begrafenis ontmoet hij Van Schoonbeke. Die biedt hem een job aan als verkoper van kaas, die hij aanvaardt. Frans geeft zijn oude job niet op maar laat door zijn broer, een dokter, een ziektebrief voorschrijven. Waardoor hij drie maanden niet moet werken. Frans richt zijn kantoor in bij hem thuis. De kazen slaat hij ook thuis op in zijn kelder maar hij heeft moeite de kazen verkocht te krijgen. Iedereen die proeft vindt de kazen wel lekker. Uiteindelijk geeft hij het op en gaat weer aan de slag als klerk bij de Genral Marine and Shipbuilding Company.
Volgens mij zijn Frans Laarmans en Van Schoonbeke de belangrijkste personages.
Frans is een getrouwde man van ongeveer 50 jaar, heeft twee kinderen en ondergaat een carrière switch.
Van Schoonbeke biedt Frans de job als kaas verkoper aan en Frans gaat tijdens het verhaal vaak op bezoek bij Van Schoonbeke omdat hij wekelijks een soort van vergadering houd met zijn vrienden.
Het boek is verdeeld in verschillende kleine hoofdstukken wat lezen makkelijker maakte. Ik vond wel dat er redelijk wat woorden inzaten die ik niet begreep waardoor ik sommige zinnen verschillende keren heb moeten lezen of de betekenis heb moeten afleiden uit de context. Het verhaal is geschreven in het ik-perspectief. Waardoor alles vanuit de ogen van het hoofdperso-nage werd getoond. Vaak het Frank Laarmans een mening over anderen en moest dit verhaal niet in het ik-perspectief geschreven zijn zou ik veel gevoelens van het hoofdpersonage niet weten. Ik kon me wel inleven in het verhaal en vind dat het geloofwaardig is en dat het in deze tijd ook kan afspelen ook al speelt het verhaal zich lang geleden heeft afgespeeld. Ik raad Kaas aan om te lezen omdat het boek weinig pagina’s bevat.

Camille Lampaert
11/05/2014
0

Over het algemeen vond ik het boek wel leuk om te lezen. Het verhaal is in het ik-personage geschreven. Op die manier leer je het hoofdpersonage goed kennen en zie je ook de veranderingen in de loop van het verhaal. Hierdoor kan je je ook beter inleven in het boek omdat je de gevoelens en de gedachten van het hoofdpersonage weet.

De inleiding van het boek begreep ik niet zo goed, het was langdradig en het werd vaag beschreven. Het duurde lang voor er een duidelijke verhaallijn inkwam en ik begreep waarover het ging.

Het verhaal gaat over Frank Laarmans, hij werkt als klerk op het kantoor van de General Marine and Shipbuilding Company. Frank heeft een vrouw en 2 kinderen. Het boek begint bij de dood van zijn moeder, die oud en dement was. Bij de begrafenis van zijn moeder krijgt zijn leven plots een andere wending. Een rijke kennis van Frank namelijk Van Schoonbeke bied hem een baan aan als kaashandelaar. Laarmans is hem zeer dankbaar en neemt zonder twijfel de baan aan. Zijn vrouw raadt hem wel aan om zijn oude job nog niet meteen op te zeggen, want het kan altijd mis lopen.

Laarmans regelt een doktersattest via zijn broer (die dokter is) waarin staat dat hij een zenuwziekte heeft en dat hij 3 maanden niet mag te werken. Want niemand mag erachter komen dat hij een andere job heeft.

Aangezien hij nog geen geld heeft voor een eigen kantoor richt hij thuis, in Antwerpen, een kamertje in. Wanneer de kazen zijn aangekomen laat Laarmans deze opslaan in een kelder. Het verkopen van kazen kan beginnen. Maar dit loopt niet van een leien dakje, het verkopen lukt niet maar iedereen die een stukje kaas proeft zegt wel dat deze lekker is.

Laarmans benoemt door het hele land agenten die kazen moeten verkopen, maar hij krijgt van niemand bestellingen door. Iedereen denkt dat Laarmans het erg goed doet, terwijl hij steeds meer in de problemen komt.

Er komen maar geen bestellingen en Laarmans heeft er genoeg van en stopt ermee. Hij stuurt alle opgeslagen kazen terug. Maar wanneer alle kazen net afgevoerd zijn krijgt hij net een bestelling van 4200 kilo. Laarmans ging ondertussen al door met zijn oude job en heeft zijn buik vol van al die kaas.

Ik vond het verhaal wel geloofwaardig. Het is zeker een aanrader omdat het vrij weinig pagina’s bevat. Ondanks dat het verhaal al zolang geleden is, zou het zich in het dagelijks leven ook kunnen afspelen.

Mathieu Claeys
13/03/2013
0

Het boek ‘Kaas’ van Willem Elsschot vond ik een aangenaam boek om te lezen. Het gaat over een man, Frans Laarmans, die een gewone job heeft in een bedrijf. Wanneer hij de kans krijgt om als verkoper Kaas te gaan verkopen, gaat hij na lang overleg in op dit aanbod.
Het thema van het boek vond ik heel interessant: geloof in jezelf en in wie je bent. Het feit dat een man met een standaardjob het lef heeft om als verkoper een nieuwe uitdaging aan te gaan, vind ik fascinerend.
Op sommige momenten vond ik het verhaal wel voorspelbaar. Ik wist al bij het begin van het boek dat Frans Laarmans geen ster zou zijn in het verkopen van kaas en dat zijn zaken niet erg goed zouden lopen.
Ik had bij dit boek geen hoge verwachtingen, maar na het lezen van de eerste pagina’s was ik aangenaam verrast. De beschrijving van het overlijden van meneer Laarmans' moeder vond ik zeer interessant om te lezen. Ik had gehoopt dat het boek in deze lijn zou verder gaan. Dit was echter niet zo. Naarmate het boek vorderde vond ik het verhaal iets te langdradig worden.
Op sommige punten was ik wel verrast. Ik had het verhaal veer dramatischer verwacht. Wanneer Frans zijn job volledig zou opgegeven hebben, zou zijn gezin in armoede gevallen zijn. Dit was echter niet het geval. De vrouw van Frans heeft hem kunnen overtuigen om een andere oplossing te zoeken: de broer van Frans is dokter, die heeft hem een ziektebriefje voorgeschreven waarop stond dat Frans drie maande werkonbekwaam was door een zenuwziekte. Misschien maakte dit het verhaal ook wel realistisch. Veel mensen zouden niet zomaar hun oude job opgeven om een nieuwe, risicovolle job te beginnen.
Ik zou dit boek zeker aanraden aan andere mensen, die zin hebben om een kort, luchtig maar toch interessant verhaal te lezen.

stefanie lampaert
31/05/2012
0

Ik vond het boek 'Kaas' een aangenaam boek om te lezen. Het is niet langdradig en het gaat over realistische dingen. Iedereen wil promotie maken in zijn/haar huidig bedrijf of in een ander bedrijf. Het hoofdpersonage, Laarmans, begon in dit boek ook in een bedrijfje waar hij eigenlijk niet veel betekende. Toen hij een hogere job aangeboden kreeg, hier dus als kaashandelaar, mislukte dit. De oorzaak hiervan was dat hij het niet graag deed, hij stond niet achter zijn beslissing.<br><br>Het boek leest wel niet altijd even vlot. Er zijn woorden bij die wij nu niet meer zouden gebruiken of anders zouden schrijven. Hierdoor moet je bepaalde zinnen soms eens opnieuw lezen. Het thema van het boek gaat over dingen die nu ook nog veel voorkomen. Het gaat over handel, over manipulatie, over promotie etc.<br><br>

Frans Laarmans is het hoofdpersonage en heeft een leeftijd van rond de 50 jaar. Het hele verhaal draait rond het doen en laten van deze persoon. Hij is zachtmoedig en verlegen, maar hij kan ook sarcastisch zijn. Dit doet hij om zijn gevoelens te verbergen. Als kaashandelaar is hij immers ongeschikt. Dit komt doordat hij niet overzichtelijk genoeg is, nogal naïef is en helemaal niet praktisch aangelegd is. Hierdoor houdt hij de job als kaashandelaar echter niet lang vol.

Vervolgens hebben we ook Van Schoonbeke, hij is een goede vriend van Frans. Het is een rijk persoon en een groot zakenman. Hij bezorgt Frans de job als kaashandelaar.

Mevrouw Laarmans is de vrouw van Frans. Zij is wel verstandelijk en overzichtelijk. Zij geeft haar man dikwijls nuttige tips waardoor hij soms toch in zijn doel slaagt. Ze is een goede huisvrouw en zorgt heel goed voor haar gezin.

Frans heeft ook nog een broer. Namelijk Karel Laarmans. Hij is een dokter en hij heeft ervoor gezorgd dat Frans een ziektebriefje kreeg voor zijn oorspronkelijk werk. Zodat hij daar nog niet onmiddellijk ontslag moest nemen, maar eerst kon proberen hoe het was om kaashandelaar te zijn.

Ten slotte heeft Frans nog twee kinderen. Zij heten Jan en Ida. Zij helpen hun vader bij het verkopen van de tonnen kazen.

bjarne baeke
01/12/2011
0

Ik heb het boek Kaas gelezen en het eerste dat me opviel is dat de taal die gebruikt werd tamelijk moeilijk is. Het kan de schrijfstijl van de auteur zijn maar het kan ook zijn omdat het boek in 1933 geschreven is en dat de taal een beetje verouderd is. Daarnaast gaat het volgens mijn mening niet over kaas alleen nochtans dat het bijna op elke pagina 3 keer te lezen is. Integendeel ik denk dat het gaat over hoe onze maatschappij is en denkt. Die denkt dat je een hoge functie moet hebben en veel geld moet verdienen om mee te tellen. Door die gedachte liet ook Landermans zich pushen door zijn vriend om kazen te gaan verkopen. Nochtans haat hij kaas en wil hij het niet verkopen. Landermans laat zich gewoon manipuleren door zijn omgeving en hij wordt gewoon meegesleurd in wat andere voor hem beslissen. Dit gebeurt nog altijd veel in onze maatschappij dat mensen dingen doen die ze niet willen om mee te tellen. Op het einde van het verhaal ziet Landermans het eindelijk in dat kaas verkopen niets voor hem is. Hij ziet ook in dat hij gepusht werd door zijn omgeving en dat het veel beter is op zijn gewone werk waar hij niets over kazen moet horen. Nochtans dat hij niet veel verdiend hij ziet toch in dat hij nog altijd iets betekent voor zijn collega’s en familie en ik vind dat iedereen zou moeten snappen wat zelfs vandaag de dag nog niet veel gebeurt.
Ten slotte vond ik het verhaal redelijk goed niet het beste wat ik ooit gelezen heb maar dat is persoonlijk. Het is wel goed geschreven soms is het een beetje moeilijk om het te begrijpen zeker in het begin. Maar het boek leert ons is belangrijk dat al ben zo arm als de straat je bent nog altijd belangrijk voor iemand.

Ben
29/10/2009
0

Ik vond 'Kaas' van Willem Elsschot persoonlijk een redelijk fascinerend verhaal. Het was niet echt een verhaal met wrede of rare gebeurtenissen. Het was een boek over het gewone dagelijkse leven van iemand en dat is ook wel eens interessant om te lezen. Het storende aan het boek was dat het archaïsch taalgebruik bevatte. Er kwamen sommige woorden in voor die nu heel anders geschreven worden dan jaren geleden. Het verhaal speelt zich ook af in het jaar 1933. Vandaar waarschijnlijk het verouderde taalgebruik. Er was niet alleen verouderd taalgebruik maar ook een Antwerps dialect te bespeuren in de loop van het verhaal. Maar over het algemeen viel er wel mee te leven en las ik gewoon rustig verder. Zeer fijn aan het boek was dat het een IK-verhaal was. Zo kon je zeer goed meevoelen met het hoofdpersonage. Ten slotte vond ik het zeer leuk dat er op het einde een onverwachte wending was. Mijn eindconclusie is dus dat het een redelijk leuk boek was om te lezen.

Jasmine Haghedooren
05/03/2009
0

Ik heb een 9 gegeven voor het boek <i>Kaas</i>. Ik vind dit een mooi boek. De titel van het boek verraadt alles en dit vind ik geslaagd. Dit boek geeft een realistisch beeld weer van onze maatschappij. Iedereen wil een betere job en een hogere status, maar hier in het boek zie je dat dit ook kan mislopen.

Fieke Van der Gucht
20/02/2008
0

Ik las dit boek al een paar jaar geleden. Toen vond ik er niet zo veel aan. Onlangs herlas ik het en het boek was een ware ontdekking. Heerlijk hoe Elsschot de draak steekt met het gladde verkoperswereldje.

lieke
19/11/2007
0

Dit lijkt mij geen interessant, leuk boek dat ik zou moeten lezen. Geen interesse!

gauthier
17/10/2007
0

ik vind dit boek wel best tof

Wat vind JIJ?

Aantal sterren