
Getekend door de oorlog
In het kader van 100 jaar ‘Groote Oorlog’, voorziet ‘Gone West’, een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer, een tentoonstelling met werk van zes Belgische illustratoren. Drie gevestigde waarden – Gerda Dendooven, Kitty Crowther en Randall Casaer – en drie ‘juniors’ – Trui Chielens, Liesbeth De Stercke en Ward Zwart – illustreerden elke een historisch verhaal. Voor deze verhalen liet Karla Stoefs zich baseren op waargebeurde feiten uit dorpjes achter het front. Zo schrijft de auteur over de pijn van een wanhopige moeder als drie van haar kinderen bij een bominslag om het leven komen, de traumatische ervaring van Rachel na een bominslag of de belevenissen van de jonge Marguerite die in het café voor soldaten zingt.
De sterke combinatie van de sobere, integere verhalen met de krachtige illustraties werkt. Knap is hoe de verschillende illustratoren met elk hun eigen technieken, de wanhoop, het verdriet en het lijden in oorlogstijd in al zijn facetten weten te tonen.
Lees een stukje
‘Is twee dode kinderen dan niet genoeg?’ vraagt moeder smekend aan het kruisbeeld dat boven Juliennes bed hangt. Dan denkt ze aan haar andere dochtertje, Maria. Het meisje is lelijk toegetakeld, maar buiten levensgevaar. Moeder weet dat wat ze nu gaat zeggen niet mooi is, maar ze zegt het toch: ‘Neem haar, neem ons klein Mariake.’ En alsof dat nog niet genoeg is: ‘Neem haar en het kind in mijn buik, maar niet Julienne.' Dan begint ze te huilen om wat ze net gezegd heeft.
Wat andere lezers vinden
This book is bad.
heel slecht
Ik wil graag dat boek lenen maar u geeft mij dat niet en legt het niet in de bib van antwerpen. ik vind dat maar raar. kun je er even voor zorgen?