Cover van boek Een hart van mandarijntjes
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Van Halewyck | 2007 | 247 pagina's
ISBN: 9789056177584
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Azië

Een hart van mandarijntjes

In 1965 strandde de Chinese vluchtelinge On-Chiu Cheung in Antwerpen. Jarenlang verzweeg ze het echte vehaal van haar jeugd. Op een dag krijgt ze te horen dat ze kanker heeft. Ze besluit dat haar kinderen het recht hebben om de waarheid te kennen. Zonder verbloemen vertelt ze hoe haar leven en dat van haar familie getekend werden door een afschuwelijke, niets ontziende terreur. Door verraad en vernedering, door marteling en doodslag. Eén man is verantwoordelijk voor deze wreedheden: Mao Zedong.

Een illustratie van een vreselijke periode uit geschiedenis van China. Tegelijkertijd is dit verhaal heel actueel, want vluchtelingen en hun problematiek zijn van alle tijden.

Lees een stukje

Ik zag hoe een tiental mannen en jongens, sommigen niet ouder dan zestien, werden bijeengebracht. Hun handen geboeid op de rug. Met rond hun hoofd een groot papier gebonden. Waarop hun misdaden en scheldnamen stonden, weet ik nu. 'Communistisch addergebroed.' 'Rode rat'. 'Vijand van China.' Een na een werden ze naar voren geduwd en afgemaakt met een nekschot. Tien tot vijftien, snel achter elkaar. Tot de lucht naar zwavel rook. Tot het plein bezaaid lag met schuddende lichamen. Tot de stilte om te snijden was.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen
Reinhilde
01/01/2008
0

Ik was aanwezig tijdens het interview in het Roze Huis, en heb daarna het boek gelezen. Ik kan niet meer zeggen dat ik me ontzettend geraakt, ontroerd, ...voelde. Ik zou graag een bezoek brengen aan On Chiu Cheung ...maar weet niet of ze hiermee gediend is??? Of het haar deugd zou doen??? Kan ik hierop een antwoord krijgen???

Wat vind JIJ?

Aantal sterren