Cover van boek De Vliegende Hollander
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
De Fontein | 2004 | 122 pagina's
ISBN: 9026130805

De Vliegende Hollander

Als je graag spannende boeken leest over vroeger en van lang geleden zul je aan dit wereldberoemde verhaal over schipper Dirk van der Decken en zijn spookschip De Vliegende Hollander veel plezier beleven.
Als Dirk op een dag zo gejend en getreiterd wordt dat hij iets heel doms zegt, wacht hem een vreselijke straf: dag en nacht zal hij moeten varen, eeuwig over de golven zwalken, nooit aan wal terugkeren. En elk schip dat zo ongelukkig is hem tegen te komen zal in bliksem, storm en donder ten onder gaan. Geen man, geen vrouw of kind die het kan navertellen.
Of Barbara Kroes hem van de vloek kan verlossen?

Lees een stukje

Opeens begint het schip te kraken. De wind rukt aan de zeilen, de mannen schreeuwen. Dirk schiet overeind en zwaait de deur van zijn hut open. De hemel is zo zwart als inkt. Hoe kan dit? Net scheen de zon nog. Water slaat over het dek. Adriaan staat te brullen, maar de mannen vluchten benedendeks.
Haal ze naar boven, schreeuwt Dirk. De zeilen moeten naar beneden. Straks is het te laat. Straks gaan ze aan flarden. Dirk kijkt omhoog. Het weerlicht, de golven worden paarse monsters. Heel even lichten de zeilen op.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4
_.xkeira.
18/04/2021
4

Het verhaal gaat over een zeeman, Dirk, die in het bezit is van De Vliegende Hollander. Dirk, een ontdekkingsreiziger in hart en ziel, wil graag via ‘Kaap de Goede’ omvaren naar Indië. Hij heeft er al zo veel over gehoord dat hij het nu echt met zijn eigen ogen wil zijn. Tevens wil hij de criticasters de mond snoeren. Hij moet en zal hun ongelijk bewijzen! Wanneer hij vertrekt zit er opeens iets of iemand in het hok van het schip. Het lijkt een soort geest! Daarover wordt tevens mysterieus verteld in het verhaal wanneer hij vertrekt. Ondanks dat de reis gedoemd werd om te mislukken, vertrekt hij toch. De drang om te slagen is zo groot, dat het zijn vertwijfelde gedachten verdrong. Tijdens de reis werd hij een soort van uitverkorene van de zee die moest gehoorzamen aan zijn twee meesters. Als hij niet slaagde, zou hij eeuwig moeten blijven varen. Zware stormen, bemanningsleden gaan dood door onverklaarbare ziektes en bizarre ongelukken, voorraad slinkt, alles gaat mis! Het is de hel in het begin. Maar toch vind hij nog iets of iemand om hem en de bemanning op te beuren. Een leven tussen hemel en hel, en dat mag je best letterlijk nemen.

Het verhaal is best goed verteld vind ik. Bovendien telt het boek slechts 122 bladzijdes wat ik persoonlijk zeer fijn vind om te lezen. Niet te dik en niet te groot als je begrijpt wat ik bedoel. De Vliegende Hollander liet me echt meeleven in het verhaal, wat ik belangrijk vind want anders heb je er niet erg veel aan. Het boeide me als avontuurlijke ziel. Ik kon me ook perfect het personage van de zeeman Dirk voorstellen: lange haren, strakke huid en een echte strijder die vooral in zichzelf gelooft. Die laatste karaktertrek trok me heel erg aan bij hem. Mensen met een doel en visie in hun leven werken nu eenmaal inspirerend. Dit deel werd niet weergegeven maar, ik stel me dit levendig voor. Dit boek leest als een echt zeemansverhaal, fictie is nooit ver weg maar het neemt je mee. Er zijn verschillende personages aanwezig, waaronder: twee mysterieuze dekknechten die tijdens de expeditie leven in de brouwerij brengen. Die twee mysterieuze gasten hebben elk hun eigen karaktertrekken en helemaal het tegenovergestelde van elkaar, wat het verhaal voor mij toch interessanter maakt. Hij krijgt ook nog veel steun van een vrouw, Barbara. Barbara is een lieve dame met blonde haren. Ze is klein, deftig en helpt Dirk vanop het land.

Ondanks het verhaal van nature goed was, ondervond ik toch een paar negatieve punten. Het verhaal was goed verteld maar er zijn veel lange zinnen gebruikt. Dit werd me nogal vermoeiend om te lezen. Er werden ook veel moeilijke woorden gebruikt en ik vind dat eigenlijk zeer lastig om te lezen. Als je telkens als je een woord niet begrijpt, en je het niet uit de context kunt halen, moet gaan opzoeken… Dit is uiteraard niet heel leuk voor de lezer(s) en kan soms verwarrend overkomen. Er gebeurde ook veel droevigs in het boek ‘De Vliegende Hollander’. Nooit werd er gelachen, een grapje gemaakt of iets dergelijks. Het zou het verhaal ook iets luchtiger maken. In het verhaal gaan ook veel dingen mis. Dit is natuurlijk het type boek maar, ik vind dat het op een gegeven moment wel even minder triestig aan toe mocht gaan. Een grapje zou er niet mis in staan.

Dirk is een man met een visie en heeft er alles voor over om zijn doel te bereiken. Het doel heiligt alle middelen.

yoe yousra
25/04/2014
0

het is een heel leuk boek

Hélènetje
20/02/2008
0

neee

Wat vind JIJ?

Aantal sterren