Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Nieuw Amsterdam | 2008 | 255 pagina's
ISBN: 9789046805268
Dit boek staat in de lijst Op expeditie

De vis in ons

Wij zijn mensen, maar we zijn eigenlijk ook vissen. En kwallen, dat zijn we ook. Wetenschapper Neil Shubin kent het menselijk lichaam op zijn duimpje. Hij laat ons zien hoe onze lichamelijke bijzonderheden, ons menselijk skelet bijvoorbeeld, evolueerden uit universele principes die voor alle levende wezens gelden. Ook voor de wezens die we ondertussen enkel nog als fossielen kennen.

Dit boek is Darwins evolutietheorie, maar dan een stap verder, aangevuld met bewijzen uit de genetica en de paleontologie en uitgelegd aan de hand van enkele concrete voorbeelden. Wist je dat onze hik hoogstwaarschijnlijk een overblijfsel is van onze verwantschap met kikkervisjes? Wist je dat een menselijk embryo, net als dat van een haai, kieuwen heeft? En heeft iemand je al eens uitgelegd hoe je in je eigen keuken DNA uit een biefstuk kan extraheren?

Lees een stukje

Alle dieren zijn hetzelfde, maar verschillend. Als een cakerecept dat van genertatie op generatie wordt overgeleverd - en waarbij iedere keer verbeteringen worden aangebracht - is het recept waarmee ons lichaam wordt gebouwd een eeuwigheid lang doorgegeven en veranderd. We zien er dan weliswaar niet als zeeanemonen of kwallen uit, het recept waarmee wij worden gebouwd is een ingewikkeldere versie van het recept dat hen bouwt.

Luister een stukje

Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij de Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
3.5
3.5/5 4 stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren