Cover van boek De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Van Holkema & Warendorf | 2018 | 298 pagina's
ISBN: 9789000359158
Dit boek staat in de lijsten Black History MonthBestemming bib: ver weg

De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

In 1883 reist Syntax Bosselman van Suriname naar Nederland. Samen met 27 landgenoten is hij uitgenodigd voor de Wereldtentoonstelling. Alleen... als ze aankomen, blijken ze geen gasten te zijn maar worden ze tentoongesteld. De Nederlanders komen zich aan hen vergapen.

In 2018 wil schrijver Arend van Dam een boek schrijven over Syntax. Hij vraagt zich af hoe hij dat moet doen, als witte schrijver over dit stuk geschiedenis van Nederland schrijven. En kan hij wel dit verhaal schrijven zonder over de slavernij te vertellen?

Zo ontstaan er drie boeken in één. Het verhaal van Syntax, dat echt gebeurd is en waarvan je de oude foto's nog te zien krijgt. Het verhaal van Arend, die zoekt hoe hij dit verhaal best kan schrijven, die met mensen gaat praten en zich belangrijke vragen stelt. En de geschiedenis van de slavernij, verteld door de hoofdrolspelers van toen. Een indrukwekkend boek!

Lees een stukje

Plotseling staat Kodjo naast hem, het eigenwijze joch met zijn eigenwijze vragen. 'Waarom denk je dat ze ons tentoonstellen, Syntax? Omdat ze trots op ons zijn? Of omdat we hun slaven waren?'
Syntax schudt woest zijn hoofd. Het is een vraag die hij niet wil horen. Nu dwingt een jongen van dertien hem erover na te denken.Moet hij nu hardop toegeven dat ze zijn aangekomen in het land van de onderdrukkers?

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4
william
16/10/2021
5

very good ?

Wat vind JIJ?

Aantal sterren