
De file voorbij
Zowat iedereen wil een auto, liefst een snelle met wat vermogen, of een SUV. Een auto hebben is een recht, zo lijkt het. We verplaatsen ons ermee naar de bakker of naar Zuid-Frankrijk, maar meestal staan we gewoon in de file.
Want ja, er zijn nadelen. De files dus bijvoorbeeld. De duizenden verkeersdoden die elk jaar weer vallen. (Zouden we dat accepteren van de treinen? Neen toch.) De 25.000 kilo afval die er gemiddeld zijn bij de productie van één (!) auto. De longziekten bij mensen die langs drukke verkeersaders wonen. We zouden ons eigenlijk af kunnen vragen waarom we in 's hemelsnaam toch zo vasthouden aan de auto als transportmiddel.
Kris Peeters (niet de Vlaamse politicus, maar een naamgenoot) leert ons dat we niet in de file staan, maar dat we de file zijn. Het is één woordje verschil, maar het verandert onze visie op de wereld. En misschien moest die visie maar eens radicaal veranderen als we ons in de toekomst willen blijven verplaatsen. Misschien ligt de tijd van de auto bijna achter ons.
Voor groene jongens én voor auto-adepten.
Lees een stukje
Behalve tabak is er vermoedelijk geen enkel product waarmee zoveel rechtstreekse slachtoffers vallen en dat toch vrij verkocht mag worden. Met dit verschil dat voor tabak geen reclame meer mag gemaakt worden zonder vermelding van de risico's voor de gezondheid of het klimaat. Als we die logica zouden doortrekken, dan zouden alle nieuw verkochte auto's op hun motorkap en deuren de tekst 'Auto's kunnen uw gezondheid ernstige schade toebrengen' dragen. En op de flanken zouden foto's van verschrikkelijke verkeersongevallen moeten worden aangebracht.
Wat andere lezers vinden
Heel interessant, geeft een andere kijk op de dingen.
Leve de ?!
Awoe voor de ?!