Cover van boek Daisy
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Callenbach | 2014 | 316 pagina's
ISBN: 9789026612695

Daisy

De 14-jarige Daisy heeft haar moeder nooit gekend. Haar vader lijdt nog steeds onder het verlies en kan er niet over spreken met zijn dochter. Als Daisy tijdens een zoekactie de waarheid omtrent haar moeders overlijden verneemt, stort haar wereld in. Ze lijdt aan paniekaanvallen en schuldgevoelens; enkel wanneer ze zich snijdt, voelt ze even helemaal niets. De ellende blijft zich opstapelen en al gauw belandt Daisy in een tehuis. Daar probeert Ade, een jonge begeleidster, door Daisy’s harde pantser te breken.

Phil Earle heeft na zijn studie jarenlang ervaring opgedaan als jongerenwerker in Londen, en dat merk je. De geloofwaardigheid van dit boek, zelfs bij de heftigste ervaringen, is hoog. Het maakt van ‘Daisy’ niet meteen het makkelijkste boek, maar garandeert wel een intense leeservaring.

Lees een stukje

Mijn naam is Daisy Houghton. Ik ben veertien jaar. Zes maanden geleden heb ik mijn vader vermoord. Het was niet met voorbedachte rade en ook niet bloederig. Ik heb hem niet eens aangeraakt. Tegen hem praten was voldoende. Hij had het niet aan zien komen. Hoe zou hij ook? Het enige wat hij deed, was mij beschermen. Iets wat iedere ouder zou doen. Ik had het me moeten realiseren. Had moeten inzien hoe gevaarlijk het was, wat ik deed. Dat wat ik hem moest vertellen, te veel voor hem zou zijn. Had ik mijn mond maar gehouden. Dan was hij er nu nog geweest en zou ik gewoon thuis zijn. In plaats daarvan zit ik hier. In een kamer met kunststof ramen en een bed dat aan de vloer geklonken staat. Het is geen gevangenis, hoewel dat eigenlijk is waar ik thuishoor. Ik weet trouwens wat je denkt. Waar is je moeder? Waarom ben je niet bij haar? Dat is het probleem. Haar heb ik namelijk ook vermoord.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.25
4.3/5 2 stemmen
Zina
08/03/2021
4

Dit boek gaat over een meisje genaamd ‘Daisy’, ze is niet zo een sociaal meisje en doet er alles aan zodat mensen haar leuk vinden en niemand vragen gaat stellen over haar persoonlijk leven. Ze probeert erbij te horen maar ook niet te veel op te vallen, wel aanwezig te zijn maar geen aandacht trekken van anderen... Maar wanneer er een nieuwe leerkracht in de klas verschijnt loopt ze een beetje in de val. Een populair meisje van haar klas zorgt ervoor dat ze in de spotlights gaat komen te staan waardoor haar leven nog erger wordt en ze begint te spijbelen op school. Thuis gaat ook niet alles goed, haar moeder is overleden bij haar geboorte en ze denkt dat haar vader haar de schuld geeft en Daisy daardoor haat. Veel praten doen ze niet, niet over serieuze dingen wat het moeilijk maakt voor hen beide. Nadat Daisy erachter kwam dat het haar fout was dat haar moeder overleden was begonnen de paniek en angstaanvallen, ook de zelfverminking werd heftiger. Toen ze eindelijk besloot om met haar vader erover te praten heeft ze iets te veel gezegd waardoor haar vader in een haast naar school reed en sinds die avond is ze in een woongroep geplaatst. Op Bellfield krijgt Daisy het moeilijk met sommige mensen maar krijgt ze wel een goede begeleider die haar met de paniekaanvallen en zelfverminking helpt. Samen zoeken ze naar de beste oplossing en een pleeggezin zodat alles nog goed zou kunnen komen met Daisy. 

Ik vond dit een zeer leuk boek, zelf ben ik dol op het hoofdpersonage Daisy. Een onzeker en stil meisje dat toch weet wat ze wil en hoe ze in het leven staat. Iemand die sterk blijft zelfs na alles wat ze heeft meegemaakt. Ik was zeer tevreden dat ik dit boek heb mogen lezen, het was een hele uitdaging en een zeer dik boek maar voor iemand met dyslexie las het nog vrij vlot. Het boek viel me vrij zwaar aangezien er sommige momenten in komen waar de schrijver heel uitgebreid aan het vertellen is over hoe ze zichzelf verminkt met het nagelschaartje. Dus als je van jezelf al weet dat je niet tegen zo een heftige dingen kan is dit boek niet geschikt voor jou. Maar als je net wel graag leest over andere mensen en hun problemen, als dit je interesseert, is dit boek zeker iets voor jou. Ook is dit verhaal zeer meeslepend, aangezien er zoveel erge dingen gebeuren in het boek en dat je jezelf inleeft in het personage, dit komt omdat wij het lezen vanuit haar standpunt en perspectief. Het boek bleef spannend doordat er zoveel gebeurde, soms iets te veel op korte tijd. Maar dit zorgt er wel voor dat je graag blijft verder lezen.  

Ik geef dit boek 4 sterren omdat het me echt interesseerde en dit soort boeken echt mijn genre zijn dat ik graag lees. Net geen 5 aangezien er soms een minder goede verhouding was tussen het niet veel belangrijks vertellen, het langdradig maken en het te veel in 1 keer gebeuren waardoor het echt heftig overkomt. 

Wat vind JIJ?

Aantal sterren