Colofon

Boekenzoeker werkt met een onafhankelijke, externe redactie. We stellen onze redactieleden hier voor:

 • Annelien Vanessche gebruikt Boekenzoeker als bibliotheekdeskundige in Kortrijk en buurtbibliothecaris voor Rollegem, maar ze schrijft ook zelf tips voor kleuters en tieners tussen 12 en 18 jaar. Met haar dochtertje ontdekt ze nieuwe prentenboeken en als selectielezer voor groep 5 en 6 van de Leesjury bouwt ze expertise op over het boekenaanbod voor jongeren. Vooral de thema’s identiteit en coming-of-age, en de genres fantasy en sciencefiction weten haar steevast te boeien.  

 • Als masterstudent taal- en letterkunde en redacteur voor Boekenzoeker en Jeugdboekenmaand ontdekte Camille Callant (Bibliotheek UAntwerpen) dat lezen geen individuele activiteit is - ‘Het gevoel om mijn enthousiasme over een boek te delen is onbetaalbaar!’ Haar voorliefde gaat daarbij uit naar young adult, met name de boeken die haar nieuwe dingen doen ontdekken door hun diversiteit en originaliteit.

 • Elke Huygens is leescoach, selectielezer van de Leesjury en leerkracht Nederlands in de derde graad ASO in Lede. Haar passie voor jeugdliteratuur is altijd al een constante geweest. Ze tipt haar favoriete boeken aan haar leerlingen, op haar Instagramaccount @vertelke.de.enige.echte en op Boekenzoeker. 

 • Els Debuyck is leerkracht buitengewoon lager onderwijs en begeleider van twee leesgroepen van de Leesjury. Ze herinnert zich levendig het geluksgevoel toen ze in het eerste leerjaar leerde lezen en nog steeds voelt ze zich rijk als ze met zakken vol boeken de bib verlaat. Die rijkdom deelt ze graag op Boekenzoeker, waar ze nieuwe titels aanraadt voor kinderen en jongeren tussen 9 en 14 jaar.    

 • Emma Vanderbeke is coördinator op Freinetschool De Wingerd. Ze schreef haar masterscriptie over de invloed van de schoolbibliotheek op de leesmotivatie en ontwikkelde een vorming voor leerkrachten over inclusieve kinderliteratuur. Voor Boekenzoeker focust ze op prentenboeken en leesboeken voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Ze wordt vooral enthousiast van verhalen die een afspiegeling zijn van onze diverse samenleving.   

 • Griet Janssens organiseert als freelancer activiteiten die inzetten op leesplezier (vooral voor kinderen met leesmoeilijkheden en ongelijke kansen), is selectielezer van de Leesjury en zit in de selectiecommissie van Boekstart. Voor Boekenzoeker recenseert ze prentenboeken, het genre dat haar het meeste aanspreekt door de combinatie van knappe illustraties en een grote taalrijkdom op een beperkt aantal bladzijden.  

 • Ine Muys is leescoach en kunstenaar bij Musée Muys. Ze maakt kinderen, ouders en leerkrachten warm voor leesplezier, geeft creatieve boekenworkshops en bedenkt speurtochten voor bibliotheken, cultuurhuizen en parken. Haar liefde voor rijkelijk geïllustreerde kinderboeken deelt ze ook op Boekenzoeker, en als selectielezer voor Jeugdboekenmaand en de Leesjury.

 • Tijdens een opleiding tot leerkracht lager onderwijs hervond Inge Umans de weg naar kinder- en jeugdliteratuur. Intussen maakte ze van die passie haar beroep en werkt ze voltijds als leesbevorderaar. Op Boekenzoeker schrijft ze over boeken voor lezers tussen 4 en 10 jaar.’  

 • Jochen Van Aken is leraar Nederlands in het vierde middelbaar en selectielezer van de Leesjury. Op Boekenzoeker schrijft hij vaak over de boeken die hij ook aanraadt aan zijn zestienjarige leerlingen. Inspiratie vindt hij bij diezelfde leerlingen, op blogs (zoals die van Edward van de Vendel) en in zijn favoriete boekhandel.    

 • Joke Duyols werkt als leerkracht in het tweede leerjaar en voegt regelmatig boeken toe voor die leeftijd op Boekenzoeker. Het is soms een zoektocht om boeken te vinden die eerste lezers aankunnen en die toch boeiend genoeg zijn, maar die uitdaging gaat ze graag aan. Ook naast Boekenzoeker vult ze haar tijd met lezen: in 2019 werd ze genomineerd tot Beste Boekenjuf en ze begeleidt af en toe een leesclub.  

 • Marlies Algoet geeft les bij de Educatieve bachelor kleuteronderwijs, is coördinator van het postgraduaat Leescoach (Odisee – Artevelde) en helpt als navormer scholen om een taalrijk klimaat te scheppen. Op Boekenzoeker tipt ze de toppers van prentenboeken. Want anderen aansteken met haar enthousiasme, daarvoor doet ze het.   

 • Melanie Hacke werkt als doctoraatstudent aan de KU Leuven en ze is gespecialiseerd in 19de-eeuwse Engelstalige literatuur. Als ze niet in de boeken zit voor haar werk, dan beluistert of leest ze wel een boek op de fiets/treinrit daar naartoe, of praat ze over boeken met vrienden, collega’s of haar moeder, die in de bib werkt. Op Boekenzoeker voegt ze vooral klassiekers toe voor oudere jongeren.  

 • Merel Debraekeleer volgde de opleiding tot leerkracht Secundair onderwijs (Engels – Geschiedenis) en is begeleider van groep 7 van de Leesjury. Haar favoriete boek als kind was het magische Elfenblauw van Johan Vandevelde en nog steeds gaat haar voorkeur uit naar fantasy en historische fictie. Die twee genres zijn goed vertegenwoordigd in het Young Adult-boekenaanbod dat ze voor Boekenzoeker selecteert. 

 • Mik Ghys werkt deeltijds op de jeugdafdeling van Fnac Antwerpen en omringt zich ook op de andere dagen van de week met boeken. Zo hielp ze een bib opstarten in de school van haar kinderen - waar ze nog steeds actief is - is ze redactielid van de Leesjury, en medebeheerder van de website Pluizuit, waarvoor ze besprekingen schrijft van kinder- en jeugdboeken. De echte aanraders voegt ze ook toe op Boekenzoeker, voor lezers tussen 8 en 12 jaar.  

 • Peter Leysen is een stripapostel: overal probeert hij beeldverhalen te promoten. In de bib van Dessel verzorgt hij de aankoop van de strips en hij deelt zijn tips op Cutting Edge (voor volwassenen) en op Boekenzoeker (voor een jong(er) publiek). Die recente titels ontdekt hij op stripspeciaalzaak.be, door binnen te lopen in stripwinkels - ‘zeker in het buitenland is dat een echte ontdekkingsreis’ - en sinds kort ook op TikTok.  

 • Als lector bij de opleiding Kleuteronderwijs aan Hogeschool PXL houdt Saar Steverlinck zich onder andere bezig met prentenboeken voor kleuters, maar op Boekenzoeker voegt ze boeken toe voor verschillende leeftijden. Ze springt meermaals per week binnen in drie bibliotheken in haar buurt. Geen wonder dat ze elk jaar meer dan tachtig boeken leest (prentenboeken niet meegerekend!).   

 • Liana Eelen gelooft dat er voor iedereen een boek bestaat, maar dat het een kwestie is van dat te vinden. Met dat doel voor ogen vult ze de Young Adult boeken aan op Boekenzoeker. Ze deelt haar leespassie ook op haar Instagrampagina (@lianareads) en blog (sterrenregen.wordpress.com), als recensent op Young-Adults.nl en als vrijwilliger bij de jongerenbib van bibliotheek Permeke. En dat allemaal in haar vrije tijd, want in het dagelijkse leven is ze werkzaam bij het RSVZ van de Federale Overheid.

 • Als leerkracht in het derde leerjaar kon Thomas Tavernier zijn liefde voor boeken al delen met een jong publiek, maar sinds hij de opleiding tot leescoach volgde, wil hij graag nog meer kunnen betekenen. Dat doet hij via zijn Instagramaccount @meester.tt en als redactielid op Boekenzoeker, waar hij vooral prentenboeken en boeken voor 6- tot 12-jarigen in het oog houdt.

Sinds het ontstaan van Boekenzoeker in 2004 hebben deze externe redactieleden aan de redactie meegewerkt:
Janien Benaets, Peter Ceulemans, Benedikte Crombez, Nathalie De Graef, Johan Eeckhout, Lien Fret, Jaap Friso, Frans Hoes, Ilse Humblet, Hannie Humme, Marijke Immerseel, Joke Koole-Guns, Cindy Mergits, Jürgen Peeters, Mare Peeters, Ilona Plichart, Ann Schatteman, Tom Stessens, Jan Smeekens, Ilse Trimborn, Annelies van den Bussche, Pieter Van der Gheynst, Fieke van der Gucht, Wilma van der Pennen, Margot van Dingenen, Wanne Van Hemelrijck, Ger van Hoek, Rob van Veen, Marita Vermeulen en Pieter Vervloet.

Deze website is een initiatief van Iedereen Leest. Alle content is beschikbaar onder Creative Commons CC-BY-SA, met uitzondering van de afbeeldingen en illustraties. Die werken vallen onder CC-BY-NC-ND.

De technische ontwikkeling van deze site gebeurde door eps en kaas.
De illustrator is Eleni Debo en de vormgever Kris Demey.